Da, vi se cere adeverinta de la administratia financiara pe ultimii 5 ani pentru a se putea calcula contributiile neplatite in aceasta perioada si fiindca asa prevede Legea 95/2005 si Ordinul CNAS 617/2007.Calitatea de asigurat se obtine doar daca pe ultimii 5 ani, conform codului de procedura fiscala aveti platite contributiile..........contributii platite la TOATE veniturile obtinute in cei 5 ani.....chirii, arenda, etc...La intrebarea de ce? Raspunsul este .....asa prevede legea. Ca este normal sau nu, nu suntem noi in masura sa decidem, ci doar exprimam opinii.
Daca nu aveti contributia la sanatate platite la zi pe ultimii 5 ani nu veti intra in contract cu casa de asigurari, iar la restante se vor adauga accesorii (majorari de intarziere si dobanzi).
Cititi ordinul din linkul de mai jos, va este de folos si pe viitor .
[ link extern ]
ART. 9
(1) Persoanele care realizeaza venituri din agricultura, potrivit Codului fiscal, cu exceptia persoanelor fizice care au calitatea de angajator sau care realizeaza venituri din activitati independente, au obligatia de a plati contributia asupra acestor venituri.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica asupra veniturilor care se supun impozitului pe venit.
ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii.
Termenul de prescriptie este de 5 ani.