avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA si CASS 2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA si CASS 2010

Buna Ziua,

sunt PFA ( pers autorizata ) in curs de a incheia contract cu casa de sanatate , am CIF de la finante si urmeaza sa depun la Casa de sanatate dosarul pt incheiere contract de sanatate.
La casa de sanatate mi-au cerut de la fisc ( raza de domiciliu) o adeverinta pt veniturile realizate in ultimii 5 ani .
Pina in Sept 2009 am fost salariata si am achitat la zi toate darile , din Sept pina in Ian 2010 urmeaza sa achit cass de 5.5% asupra venitului mimim brut pe economie pt reintregirea satgiuluide cotizare pe ultimii 5 ani .

De ce mi se solicita si adeverinta de la fisc pt ultimii 5 ani , eu ca si PFA functionez din 01 Febr 2010 ???

Mentionez ca in anul 2008 am declarat la fisc impozitul pe venitul global pt venituri incasate din arendarea unui pamant. Sa inteleg ca in sfera de cotizare la CASS ( casa de sanatate -5.5% ) intra si veniturile din arenda ????

Regularizarea de sf de an pt casa de sanatate (5.5%) include in baza de impunere pe linga veniturile inreg de mine ca PFA si veniturile din arenda ( ca si venituri din cedarea folosintei bunurilor) ????

multumesc anticipat!

Aspazia
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
ASPAZIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 23:29, 13 Februarie 2010
Doamna Magda sunteti intr-o confuzie. Calitatea de asigurat si plata contibutie sunt notiuni diferite, desi intr-o stransa legatura.
"PFA are dreptul de a fi asigurat" este corect spus. Nu esti obligat sa fi asigurat cu CAS(deci sa ai contract de asigurare cu ei), INSA, esti obligat sa platesti contributiile. Deci atentie ca sunt 2 lucruri diferite.
PS. Este perfect legal ca sa platesti contributia si totodata sa nu fi asigurat(desi in practica poate fi absurd).
Da, doar traim in Romania, leaganul utopiilor si locul unde orice aberatie este posibila. Acum, omeneste vorbind, oamenii se autorizeaza ca sa poata face ei singuri ceva, caci de angajat la altul nici vorba. Si tocmai de aia nu au surse stabile de venit, planuri de afaceri, etc. Cred ca orice om normal ar fi intr-o confuzie. Orice contract social se bazeaza pe reciprocitate: renunt la unele beneficii in favoarea altora. Platesc CONTRIBUTII LA ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE, taman ca sa primesc ceva in schimb, respectiv ingrijire cand sunt bolnav.
Treaba cu perfect legal tine mai mult de scriptic, caci ar putea fi perfect legal si sa omori pe cineva daca o armata de cretini voteaza legea. Atat timp cat contributia se plateste de catre cei care REALIZEAZA VENITURI, si asta e perfect normal, unde e echitatea sociala atunci cand il pui pe unul sa plateasca daca nu are nici un venit sau chiar este in pierdere? Si ne mai miram ca nu evoluam si toate incercarile de a realiza ceva sunt ucise chiar de la stadiul de idee. O sa ajungem sa platim "contributii" si pentru faptul ca pasim pe pamantul sacrosant al Romaniei.
baracliviu a scris:

pentru toate veniturile se plateste 6.5%...

A fost 6,5% pana in anul 2007, de atunci este 5,5%si se mentine

Extras din Art.7. din Legea bugetului de stat pe anul 2010.

alin.(2) Pentru anul 2010, cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) 5,5% pentru cota datorata de angajat, prevazuta la art.257 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) 5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) 10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, potrivit prevederilor Legii nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii cotei de 5,5%;
e) pentru lucratorii migranti care isi pastreaza domiciliul sau resedinta in Romania, contributia lunara la fond se calculeaza prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obtinute din contractele incheiate cu un angajator strain;
f) persoanele care au obligatia sa se asigure, altele decat cele prevazute la art.257 si la alin.(9) al art.259 din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei de 5,5% la salariul de baza minim brut pe tara.

alin.(3) Cotele prevazute la alin.(2) se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Contributii la asigurare de sanatate pentru asociat unic standardtalk standardtalk La subiectul \"este posibila plata cass pentru un asociat unic,administrator fara contract de munca ?\" din data 24-25 Februarie 2009 s-a raspuns dar in ... (vezi toată discuția)