1.vreau sa-mi dau demisia si am inteles ca sunt obligatorii cele 20 de zile de preaviz,sunt lucratoare sau calendaristice?
Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta la iniţiativa salariatului, prin demisie fără termen de preaviz, în temeiul art. 81 alin. (8) din Codul muncii - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
2.mi s-a facut o poprire din salariu de 1/3 si acea poprire este din brut nu din net,iar contabila nu vrea sa remedieze situatia ,ce pot face legal in acest caz?
In acest caz, puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului sau puteti apela la procedura medierii ori o sesizare la ITM.
3.concediul de odihna nu l-am luat de 1 an si 4 luni ,acum cand plec este obligat angajatorul sa-mi plateasca concediul ? si daca da ,poprirea aceea o pate lua din banii de c.o?
mentionez ca nu doreste sa plateasca concediul si cum pot actiona pe cale legala
Art.146 (4) C.mun. - Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă în cazul încetării contractului individual de muncă, în cazul în care salariatul este chemat să-şi îndeplinească serviciului militar, precum şi în cazurile prevăzute în mod expres prin legi speciale.
Potrivit art. 268 C.mun., cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
....
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
....
Data de la care incepe sa curga acest termen este data incetarii c.i.m.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
In litigiile de munca , sarcina probei incumba angajatorului. in cazul dvs, el va trebui sa faca dovada ca a acordat CO sau a compensat in bani CO neefectuat la incetarea c.i.m.