avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Buna ziua,va rog mult ,am cateva nelamuriri daca ma puteti ajuta
1.vreau sa-mi dau demisia si am inteles ca sunt obligatorii cele 20 de zile de preaviz,sunt lucratoare sau calendaristice?
2.mi s-a facut o poprire din salariu de 1/3 si acea poprire este din brut nu din net,iar contabila nu vrea sa remedieze situatia ,ce pot face legal in acest caz?
3.concediul de odihna nu l-am luat de 1 an si 4 luni ,acum cand plec este obligat angajatorul sa-mi plateasca concediul ? si daca da ,poprirea aceea o pate lua din banii de c.o?
mentionez ca nu doreste sa plateasca concediul si cum pot actiona pe cale legala

va multumesc pt raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 24 Iulie 2014
1.vreau sa-mi dau demisia si am inteles ca sunt obligatorii cele 20 de zile de preaviz,sunt lucratoare sau calendaristice?


Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta la iniţiativa salariatului, prin demisie fără termen de preaviz, în temeiul art. 81 alin. (8) din Codul muncii - Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

2.mi s-a facut o poprire din salariu de 1/3 si acea poprire este din brut nu din net,iar contabila nu vrea sa remedieze situatia ,ce pot face legal in acest caz?


In acest caz, puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului sau puteti apela la procedura medierii ori o sesizare la ITM.


3.concediul de odihna nu l-am luat de 1 an si 4 luni ,acum cand plec este obligat angajatorul sa-mi plateasca concediul ? si daca da ,poprirea aceea o pate lua din banii de c.o?
mentionez ca nu doreste sa plateasca concediul si cum pot actiona pe cale legala


Art.146 (4) C.mun. - Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Compensarea în bani a concediului de odihnă este posibilă în cazul încetării contractului individual de muncă, în cazul în care salariatul este chemat să-şi îndeplinească serviciului militar, precum şi în cazurile prevăzute în mod expres prin legi speciale.

Potrivit art. 268 C.mun., cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
....
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
....

Data de la care incepe sa curga acest termen este data incetarii c.i.m.

Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
In litigiile de munca , sarcina probei incumba angajatorului. in cazul dvs, el va trebui sa faca dovada ca a acordat CO sau a compensat in bani CO neefectuat la incetarea c.i.m.
societatea nu va poate pune poprire decat cu acordul tau
poti sa pleci fara demisie, la cerere .
concediul trebuia sa-l efectuiezi.poti cere sa-ti fie platit daca nu l-ai efectuat din cauza socitatii
poprirea se face este hotarare judecatoreasca
concediul nu mi l-au dat pt ca eu sunt singuracare fac acest lucru,nu au mai vrut saangajeze pe altcineva
Nu este nevoie de acordul angajatului pentru a se face poprirea.

Potrivit, art. 781 C.proc.civ., poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit. Poprirea se infiinteaza fara somatie, in baza incheierii de incuviintare a executarii, prin adresa in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata celei de-a treia persoane aratate la art. 780 alin. (1), impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar.

Despre masura luata va fi instiintat si debitorul, caruia i se va comunica, in copie, adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa si copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar, si titlul executoriu, in cazul in care acestea din urma nu i-au fost anterior comunicate (art. 782 C.proc.civ.).
problema e ca nu am inteles ,daca o sa mi se faca plata concediului de odihna neefectuat,(spun daca pt ca azi am fost acuzata ca am stat 20 de zile in co iar in condica si in pontaj apar prezenta asa cum este real pt ca am fost la servici( este normal sa se faca poprirea aceea de 1/3 din banii de co.cred ca o sa apelez la itm!!!!!!

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in preaviz emine emine Buna ziua, Lucrez la o firma ca operator prelucrare date si vreau sa imi dau demisia Conform contractului actual trebuie sa stau in preaviz 15 zile ... (vezi toată discuția)
Este posibil??!??! georgika georgika Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Demisie bilibokzsuzsa bilibokzsuzsa Buna ziua, vreau sa demisionez de la firma la care lucrez din luna mai anul curent. Inca nu am avut nici o zi de concediu. Intrebarea mea este, ca daca trebuie ... (vezi toată discuția)