avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tutela minor in caz de deces
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tutela minor in caz de deces

Buna ziua, sunt divortata si am un copil de 8 ani. As vrea sa stiu ce se poate intampla cu fetita mea in cazul decesului meu . Sufar de o boala incurabila si e normal sa ma gandesc mai departe. Mentionez ca fostul sot e recasatorit dar fiica mea ar prefera sa stea cu bunica ( mama mea ) sau cu prietenul meu, nicidecum cu tatal ei. Legal, cui ii va fi incredintat copilul ? Si daca as fi recasatorita si eu, ar ramane copilul cu tatal vitreg daca ea isi doreste ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Malek , utilizator 08:11, 29 Iulie 2014
Legal ii va fi incredintata tatalui.
Bunica sau sotul dvs ar putea deschide proces pentru stabilirea domiciliului copilei la ei dar ar trebui sa fie un tata foarte rau (sau ar trebui sa fie tatal de acord) ca sa obtina asta.
Conteaza ce relatie are copilul cu tatal ei, nu o ia nimeni pe fetita de mana s-o duca la tata fara voia ei si poate nici tatal cu noua sotie nu vor dori sa aiba grija de copil.
Si bunica poate cere si obtine ca ea sa exercite autiritatea parinteasca.
Multumesc. Relatia lor este pensia alimentara si cate o iesire in parc dar fara asumarea unei responsabilitati, drept dovada ca desi i-am spus ca fata este si ea bolnava, nu a cerut detalii si nici nu a mai intrebat ceva dupa asta.
As mai vrea sa stiu daca in cazul unui proces...sa spunem ca fostul sot ar dori sa o ia de la mama sau tatal vitreg...avocatul sta de vorba si cu fetita ...sau un psiholog desemnat de tribunal..cineva ? In acest caz ea ar putea spune ce vrea...care este relatia lor...etc....fiind minora ma tem ca nu....ce spuneti ?
Putin probabil ca fetita sa ramana in grija tatalui vitreg, insa poate ramane cu bunica, desi instanta nu hotaraste pe baza dorintelor copilului, va asculta copilul si va urmari interesul copilului.
Multumesc . Am inteles.

Alte discuții în legătură

Iesire din tara minor fara procura ancaalbu2002 ancaalbu2002 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori. Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un ... (vezi toată discuția)
Ce putem face si ce variante avem? lorey lorey In urma cu 2 saptamani fosta sotie a sotului me a decedat in urma ei ramanind o fetita de 13 ani( a sotului meu ) .Noi vrem sa trecem custodia pe numele ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua fostul sot copilul ? ralucarolly ralucarolly in urma divortului copilul in varsta de 5 ani a ramas la mine, el plateste pensie alimentara si are dreptul la legaruri personale cu minorul cu program ... (vezi toată discuția)