avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Cheltuieli de protocol microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Cheltuieli de protocol microintreprindere

pentru o microintreprindere neplatitoare de tva ce regim au cheltuielile de protocol ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:23, 23 Iulie 2014
Potrivit Cod fiscal:

12. dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant la persoana juridică, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică, exceptând următoarele:

a) o distribuire de titluri de participare suplimentare care nu modifică procentul de deţinere a titlurilor de participare ale oricărui participant la persoana juridică;

b) o distribuire efectuată în legătură cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor de participare proprii de către persoana juridică, ce nu modifică pentru participanţii la persoana juridică respectivă procentul de deţinere a titlurilor de participare;

c) o distribuire în bani sau în natură, efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice;

d) o distribuire în bani sau în natură, efectuată cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de către participanţi;

e) o distribuire de prime de emisiune, proporţional cu partea ce îi revine fiecărui participant.

Se consideră dividend din punct de vedere fiscal şi se supune aceluiaşi regim fiscal ca veniturile din dividende:

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile achiziţionate de la un participant la persoana juridică peste preţul pieţei pentru astfel de bunuri şi/sau servicii, dacă suma respectivă nu a făcut obiectul impunerii la primitor cu impozitul pe venit sau pe profit;

- suma plătită de o persoană juridică pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la persoana juridică, dacă plata este făcută de către persoana juridică în folosul personal al acestuia.


Daca se poate demonstra ca de fapt acest protocol este pt asociati, atunci s-ar putea extinde impozitul pe divindende si asupra acestor cheltuieli. Bineinteles ca depinde si de marimea acestor cheltuieli si de frecventa lor. Adica este intradevar pentru parteneri de afaceri sau sunt alimente/mancare, etc pt asociati/actionari?

In plus Ordinul 3055/2009 precizeaza:

8.10.2. Cheltuieli
262 -
(1) Cheltuielile entităţii reprezintă valorile plătite sau de plătit pentru:
- consumuri de stocuri şi servicii prestate, de care beneficiază entitatea;
- cheltuieli cu personalul;
- executarea unor obligaţii legale sau contractuale etc.


Deci cheltuielile sunt cele de care beneficiaza societatea, nu asociatii.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tratament fiscal pentru cheltuieli in interes personal mitrofan1 mitrofan1 Buna ziua, care este tratamentul fiscal al cheltuielilor efectuate in interes personal al administratorului unei societati. Multumesc, (vezi toată discuția)
Protocol la microintreprindere andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 buna ziua, vreau sa-mi spuneti si mie va rog cum procedez in cazul in care am o microintreprindere neplatitoare de tva si am inregistrat in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Decont cheltuieli niko79 niko79 Pot face decont de cheltuieli pe numele asociatului unic chiar daca el nu este salariat al societatii respective? (n cazul unui contract de comodat pt masina ... (vezi toată discuția)