avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemp?iune asupra unui imobil concesionat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemp?iune asupra unui imobil concesionat

bună seara, aș dori să aflu dacă o persoană juridică sau chiar fizică poate beneficia de drept de preempțiune la cumpărarea unui imobil, care i-a fost concesionat și care se află în domeniu public! Cu alte cuvinte: dupa ce a obținut prin concesiune bunul respectiv, își exprimă intenția de cumpărare a acestuia și înțelege să invoce acest drept de preempțiune care în Legea 215/2001 este opozabil proprietarilor de construcții aflate lângă un astfel de teren, liber de sarcini, după ce , în prealabil ar fi trecut în domeniul privat. Deci , se întrevăd 2 probleme: prima : poate fi trecut acest imobil din public în privat atâta timp cât este concesionat pt. 49 de ani? și a doua problemă: există preempțiunea , izvorâtă din concesiune ? Vă mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 22:47, 23 Iulie 2014
in primul rand, imobilul trebuie trecut in privat si statul prin autoritatea publica ce il are in administrare sa isi manifeste intentia de a vinde acel teren...din cate stiu eu, concesionarul unui teren extravilan are dreptul inaintea vecinilor la cumparare... daca e vorba de un teren aflat in intravilan, nu se pune problema dreptului de preemtiune a vecinilor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare gratianmucea gratianmucea buna am un ap restituit prin l10 si intabulat,am facut un contr de vinz.,cump de mina in 2012 si am primit avans de 10000e ,restul se va achita la eliberarea ... (vezi toată discuția)
Teren concesiune - cumpĂrare Turmason Turmason Am teren concesionat de la comuna .........., jud. ........... în contractul concesiune se prevede la cap. Termenul contractului ” durata concesiunii este ... (vezi toată discuția)
Redeventa concesiune polovrageanu polovrageanu Buna seara, Ma confrunt cu o problema in legatura cu autoritatile locale care se poate rezuma la 2 intrebari: 1.Se poate concesiona teren proprietate publica ... (vezi toată discuția)