avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nuc plantat ostentativ la jumatate de metru de gardul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nuc plantat ostentativ la jumatate de metru de gardul meu

Buna ziua

Am o proprietate intr-una din localitatile Romaniei. Acum 1 an am plantat o salcie la 3 metri de gardul comun pe care il am cu un vecin cu care ma inteleg cat de cat bine. Cat de cat - pentru ca atunci cand intervein anumite discutii intoarce spatele si pleaca. Acum 2 ani am facut impreuna gardul in felul urmator: materialele le-am platit jumi-juma, iar manopera a facut-o el. Latul gardului l-a pus catre curtea mea, desi legea (ne)scrisa a pamantului spune ca latul este inspre cel care il face. Ma rog, nu am crezut de cuviinta sa ma iau la cearta cu el, mai ales ca manopera a fost in sarcina lui. Intre timp mi-am pus o salcie la 3 metri de gard (2,80, mai exact). As vrea s afac remarca si ca lumina soarelui bate 80% din zi dinspre el, fiind situat pe E-SE fata de mine. M-a intrebat ce pun acolo, i-am raspuns, l-am intrebat daca il deranjeaza, a spus un NU printre dinti si a plecat. Ulterior (casa fiind de vacanta nu stau cu occhii pe el) m-am trezit ca a plantat un nuc lipit aproape de gard si la 3,5 metri de salcia mea. Intrebare:
- exista vreo lege care ii impunea sa NU planteze asa aproape?
- eu sunt in culpa cu salcia mea?

Stiu ca nucii au si radacini foarte mari, si se afla la 5 metri de una din constructiile mele (cand am construit casa am gasit radacini de la un nuc taiat si la 10 metri de locul unde fusese), omoara vegetal cam tot ce este inn jur si atrag si traznetele.

As vrea sa il iau cu frumosul, dar sa si inteleaga ca aici nu mai este loc de mandrii de proprietar de acum 50 de ani si ca trebuie sa ne intelegem.

Orice ajutor este binevenit! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Bogdanra , utilizator 09:58, 24 Iulie 2014
Dacă nu reușiți să vă înțelegeți, legea spune cam așa :
Art. 613
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Notificati vecinul prin intermediul unui birou de executori judecatoresti si il puneti in vedere pe obligatia de a face... aratati in ce consta eventualul prejudiciu la care va expune si somati -l sa faca ceea ce se cuvine pentru a nu va prejudicia...consider totusi ca dvs exagerati cu grija... de exemplu, faptul ca nucul atrage tranznetul e un lucru pozitiv si favorabil dvs... altminteri trebuie sa va montati un paratraznet pe casa... nucul preia acest rol, de paratraznet... iar faptul ca numai creste nici un fel de vegetatie in jur este de asemenea exagerat... doar in zona unde se face umbra numai creste nimic e adevarat, dar nu cred ca va afecteaza din moment ce e doar casa de vacanta... iar radacinile nucului sunt de obicei la adancime suficienta pentru a nu va afecta constructia
Buna dimineata,

Incercati sa rezolvati inainte de toate in mod amiabil situatia creata,eventual prin mediere.
Stima.
Multumesc frumos tuturor! Mi-ati dat "armele" pe care vreau sa le mai studiez si sa le am la indemana. Prima miscare va fi aceea de mediere fara mediator...de discutii la un pahar de suc de struguri. Dar vroiam sa am ceva solid pe care sa ma bazez.
Avand in vedere ce a spus si dl Petre Enache o sa vad ce pateste salcia, ea va fi peste 5-10 ani in umbra nucului... Cat despre conceptul de casa de vacanta aceasta am construit-o cu intentia ca peste 12-15 ani sa ma mut acolo, de aceea am asa mare grija atat de relatia cu vecinul, cat si de proprietatea mea.

Va multumesc inca o data tuturor, legislatia data este perfecta, cat si punctele Dvs de vedere. Un weekend placut cu soare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor vasilica52 vasilica52 Va rog sa-mi spuneti care este distanta minima fata de limita proprietatii la care este permisa plantarea pomilor si care este baza legala. Doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Taierea salcamului din curtea unei gradinite Gradinitainstitutie Gradinitainstitutie Buna ziua, Lucrez la o grădiniță și vecinul de langa grădiniță a facut cerere la primărie pt a se tăia un salcam din curtea gradinitei cu motiv ca ... (vezi toată discuția)
Cum pot salva pomii din curte? Andreiab Andreiab In curtea mea exista un nuc de 60 de ani si 2 brazi de 50 de ani, amplasati aproape de linia de hotar. Pe terenul vecin a fost construita o casa in 2013. ... (vezi toată discuția)