Buna ziua.am o intrebare,pe 10.08.2014 copilul meu face 1anisor si vreau sa ma intorc la munca,mentionez ca acum 1 an cand am depus dosarul am ales sa stau acasa cu copilul 2ani,dar am inteles ca daca am specificat in dosar ca vreau sa stau acasa 2ani si dupa 1an vreau sa ma intorc la munca trebuie sa renunt la concediu pentru cresterea copilului
,mai pot rezolva ceva pana fac un an sa ma pot intoarce la munca si sa pot beneficia si de cei 500de lei oferiti?va multumesc
1. - Daca ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani puteti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dar tot dupa ce implineste copilul 1 an.
2. Stimulentul de insertie este de 500 lei lunar si se acorda pana implineste copilul 2 ani.
va miltumesc pentru raspuns,dar cei unde am depus dosarul mi-au spus ca trebuia sa specific de la inceput faptul ca vreau sa ma intorc la munca dupa un an,ca apoi sa beneficiez de cei 500 de lei.In cazul in care eu am optat pentru varianta pe 2ani,acum ca vreau sa ma intorc la munca trebuie sa renunt la concediu pentru cresterea copilului.in cazul asta ce ar trebui sa fac?va multumesc
1. - Legislatia nu spune ca trebuie sa anuntati de la inceput cum gestionati perioada de CCC.
- Cine v-a spus asa ceva nu cunoaste legea.
- Sa va spuna unde scrie asa ceva.
2. Dvs. faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. Cu o copie dupa decizia de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii va prezentati la Primarie si completati cererea pentru stimulentul de insertie.
4. Pe perioada cand reluati activitatea si cat beneficiati de stimulentul de insertie se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC (adica daca ati inceput munca nu mai puteti fi si in CCC, in acelasi timp).
5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...
6. Asa cum v-am spus si in raspunsul precedent daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an si pana va implini 2 ani.