Poti fi in preaviz daca nu ai semnat nici un act aditional?
Pe data de 8mai am fost informat prin e-mail ca de la 1mai sunt in preaviz.
Este legal asa ceva?
In mod normal preavizul se da scris, un exemplar angajatului si unul la angajator. Angajatul trebuie sa scrie pe preavizul ce se pastreaza la angajator data luarii la cunostinta., data de la care se considera ca curg cele 20 de zile lucratoare de preaviz.
Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare. (nota- cf CCMUN de 20 de zile lucartoare !)
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
_
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;@
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului.
Parearea mea este ca Instiintarea privind preavizul se face in scris cu semnatura de primire si in niciun caz retroactiv.
In locul dvs eu as raspunde angajatorului ca astept sa ma instiinteze oficial, in scris, asupra celor comunicate prin email pentru ca emailul nu este o forma acceptata oficial privind comunicarea actelor.
In preaviz pentru concediere din initiativa unitatii aveti dreptul sa lucarti 4 ore pe zi (sau cumulate in 10 zile) si sa fiti platit integral.
Preaviz
ContSters147006
Va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca preavizul poate fi dat ca o instiintare sau exista legiferat ca trebuie sa fie o decizie de preaviz .Este cazul unei ... (vezi toată discuția)
Durata preaviz
ContSters74221
Buna ziua,
am rugamintea sa-mi spuneti,care este perioada de preaviz ce trebuie acordata ,in caz de concediere individuala(ori colectiva),pentru un angajat pe ... (vezi toată discuția)