avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nepoata directa, omisa la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nepoata directa, omisa la succesiune

Buna ziua!

Va rog mult sa-mi dati o parere in legatura cu urmatoarele:

Bunicii mei paterni au avut doi fii si o fiica. Bunicul a decedat demult. Dupa bunicul, a decedat tatal meu. Dupa tata, a decedat bunica.

Dupa decesul tatei (eu eram minora atunci), unchiul si matusa m-au impiedicat sa o mai contactez pe bunica mea, si au rupt legatura cu mine.

La succesiunea bunicii, unchiul si matusa s-au declarat singurii descendenti directi ai acesteia, iar pe aceasta baza, au mostenit toate bunurile, mobile si imobile ale bunicii (bunicilor, de fapt), din Iasi si Bucuresti. Evident, n-am fost instiintata despre procedura de succesiune. Au trecut cativa ani, si am aflat abia acum.

Ce credeti despre asta? Aveau sau nu aveau unchiul si matusa obligatia de a declara ca mai sunt si alti descendenti directi? Ce risca pentru ceea ce au facut? Pot oare sa afirme ca nu ma cunosteau? Sunt copil unic si legitim si familia ma cunoaste foarte bine, nu exista nici o neclaritate.
Eu am trimis deja notarului o adresa si certificatele "de familie".

Nota: Eu sunt in Iasi, succesiunea s-a facut in Bucuresti.

Va multumesc pentru rabdare!
Dv. nu ati stiut de moartea bunicii? Ati fost la inmormantare?
Aveati reprezentant legal?
Ati acceptat succesiunea dupa bunica? Dar tatal dupa bunicul dv.?
De unde stiti ca asa au declarat, ca nu au spus ca dv. nu ati acceptat mostenirea in termenul legal?

In functie de aceste raspunsuri si cele la intrebarile care se vor mai naste... O sa dam pareri... Pana acum, nu putem determina situatia juridica si nici pe cea de fapt in intregime.
Se poate ataca certificatul de mostenitor, actiunea fiind imprescriptibila daca nu ati fost citata in cadrul procedurii notariale, dar ramane problema acceptarii succesiunii care se face intr-un termen de 6 luni de la deces... ar trebui sa solicitati instantei repunerea in termenul de acceptare... adica in 6 luni de cand ati luat la cunostinta de deces.
Pentru asta e nevoie de ........ "motive temeinice"
Atasez mai jos motivarea unei instante in acest sens:

"Repertoriu de practică judiciară în materie civilă a Tribunalului Suprem şi a altor instanţe judecătoreşti pe anii 1969 - 1975"
Faptul că succesibilul a locuit în altă localitate decît aceea a ultimului domiciliu al defunctului nu constituie, prin el însuşi, un motiv temeinic de natură să justifice pentru el necunoaşterea decesului rudei sale şi, implicit, pierderea termenului de prescripţie a acceptării, deoarece prin "motive temeinice" se înţeleg numai cauzele obiective, neimputabile părţii şi care au făcut ca aceasta să nu cunoască o anumită situaţie de fapt sau să nu poată acţiona într-un anumit termen prevăzut de lege (art. 700 c. civ.).
si.... binenteles...analizate in functie de raspunsurile primite la intrebarile puse de AVLIL:thumbup:
Multumesc pentru raspuns!

Cand a murit bunicul, eram "studenta la gradinita", deci nu stiu cum a fost succesiunea, cred ca bunica a ramas singura mostenitoare, prin buna intelegere. Dar cand a murit bunica, tata era deja decedat.

Dupa cum am spus, dupa decesul tatei, am fost impiedicata sa o contactez pe bunica mea, fie si telefonic. Bunica mea a murit in 1995 (eu eram minora atunci), am aflat despre deces de la cineva din afara familiei, si am fost la inmormantare.

Succesiunea s-a facut in anul 2003. Rudele deja rupsesera orice legatura cu mine, si nimeni nu m-a instiintat despre nimic.

Afland recent despre succesiune, l-am contactat telefonic pe notar, care mi-a spus ca daca nu am fost instiintata, inseamna ca rudele mele au declarat ca ei sunt singurii descendenti, si au adus si martori. Mai multe nu-mi poate spune, pana ce nu primeste adresa oficiala de la mine.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
Sosetuta, utilizator
Daca unchii au declarat ca sunt singurii mostenitori....se poate discuta de un fals in declaratii.
Si astfel puteti solicita anularea certificatului de mostenitor.

Alte discuții în legătură

Buna ziua opersoana decedeaza nu are sotie nici fii nici parinti ... remontil remontil Buna ziua opersoana decedeaza nu are sotie nici fii nici parinti doar o matusa sora cu mama lui si 5 veri primari.La succesiune cand am vrut sa deschidem ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara a stii toti mostenitorii SebastianHorvat SebastianHorvat Buna ziua, In noiembrie 2012 a decedat singurul meu var . Dansul nu a avut frati, sotie sau copii. Parintii lui au decedat. Mama lui a avut o sora (mama ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)