avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune fara a stii toti mostenitorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune fara a stii toti mostenitorii

Buna ziua,
In noiembrie 2012 a decedat singurul meu var . Dansul nu a avut frati, sotie sau copii. Parintii lui au decedat. Mama lui a avut o sora (mama mea) iar tatal sau a avut 2 frati (probabil au avut copii la randul lor, nu stiu daca cei 2 mai traiesc sau nu). El a fost bolnav psihic si institutionalizat ( eu i-am fost tutore legal). Dansul detine 1/2 cota parte dintr-un teren, cealalta parte de 1/2 o detine mama mea ( teren mostenit de la bunicii mei). De asemenea detine si un cont bancar.
Din cate imi dau eu seama mostenitorii legali ar fii unchii respectiv maturile sale.
As avea doua intrebari:

1. Cine si ce cota ar primii fiecare dintre mostenitori ?
2. Rudele din partea tatalui sau nu le cunosc, dupa decesul tatalui prin anii '70 nu s-a mai tinut legatura deloc, nu au fost interesati de soarta sa, de boala, vizite sau altceva. Nu au fost nici prezenti la inmormantare, probabil nici nu au stiut de deces. Intrebarea e cum pot face succesiunea. La primarie am fost sa incerc sa ii caut pe cei doi unchi dar nu am reusit, oricum unul locuia in alt judet. Se poate merge la notar si sa se citeze unchii in presa si in caz de neprezentare sa se faca succesiunea doar matusii, pentru tot sau doar partial. Sau trebuie actionat in instanta si sa fie citati de judecatorie ?
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 01:09, 10 Aprilie 2013
Mostenitorii sunt rudele din clasa a 4 colateralii ordinari adica matusile si unchii ei vor imparti mostenirea in functie de cati sunt in cote parti egale.
Citarea se face Duoa ce se Pune dosarul pe rol de catre notarul public competent , iar aceasta sub Sanctiunea nulitatii trebuie sa cuprinda Precizarea ca daca succesibilul nu si exercita Dreptul de a accepta In termenul art 1103 NCC Va fi prezumat ca renunta la mostenire. In cazul in care din informatiile de la dosar domiciliul succesibilului nu este cunoscut se va proceda la citarea acestuia cumulativ Prin afisare la ultimul domiciliul al defunctului, La ultimul domiciliu cunoscut al succesibilului si intr un ziar cu raspandire nationala.

Matusa intre timp sa dea I declaratie de acceptarea a succesiunii si sa mearga la notar pt dezbatere .
Cum vi s-a spus, mama dvs. sa mearga la notar si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii. Apoi, in termenul de 1 an, incercati sa-i gasiti pe ceilalti succesori si sa ii citati conform legii. E mai bine sa faceti toate aceste demersuri pentru a nu exista surprize atunci cand nici nu va asteptati.

In mod normal mama dvs. ar primi 50% din masa succesorala, in timp ce cealalalta jumatate se va imparti intre cei doi unchi ai defunctului si/sau descendentii lor in cazul in care si aceia sunt decedati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)