avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit de 3% la vanzare pentru imobilului mostenit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit de 3% la vanzare pentru imobilului mostenit

Va rog daca se poate o clarificare importanta:
Mama mea a decedat in urma cu 3 ani si 8 luni, iar tatal meu a decedat in urma cu 9 luni. Succesiunea s-a facut dupa ambii parinti concomitent in luna mai 2014.
In momentul de fata doresc sa vand un imobil mostenit cu o valoare de 175.000 lei.
Cautand un notar am gasit 2 modalitati de impozitare:
-Unul tine cont si de termenul scurs de la decesul mamei CARE ESTE MAI MARE DE 3 ANI si impozitul stabilit este mai mic =D>
- Altul care impoziteaza tinand cont de data la care s-a facut succesiunea si impozitul calculat este de 3% ( mai mare decat in celalalt caz). :(
Va rog sa imi precizati daca prima varianta care ma avantajeaza este in limita legii.cu multumiri..
Cel mai recent răspuns: andreiadmin , utilizator 23:07, 28 Iulie 2014
Da, este...dvs ati aceptat tacit mostenirea mamei dvs, deci e legala prima interpretare
La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

Dvs cand ati dobandit ? Cand ati dezbatut succesiunea, cu certificatul de mostenitor puteti dovedi ca sunteti mostenitor, iar de la data intabularii ca sunteti proprietar al casei sau a cotei parti dupa caz.
Al doilea notar are dreptate in opinia mea, insa daca primul va ia mai putin, mergeti la el. daca se sesizeaza finantele, veti plati mai tarziu diferenta.
Da...dar de ce la mine la circa financiara pentru un automobil deasemenea mostenit mi s-a calculat impozit de plata de la data mortii tatalui si nu de la data incheierii succesiunii??
Vb de lucruri diferite, impozitul de care vb initial e cel ce il datorati la transferul pe proprietate, iar cel de care vb acum e cel pe proprietate, pe care il datoreaza proprietarul anual.
Dvs fiind mostenitor, mosteniti si datoriile tatalui adica impozitul pana ce o inregistrati pe numele dvs, iar apoi il datorati in calitate de proprietar.
tatal meu era la zi cu plata impozitului pe auto,chiar eu platisem in avans pt 2014 ,masina fiind inca pe numele lui...iar dupa ce am transferat-o pe numele meu mi s-a spus ca EU am de achitat impozitul pe auto din momemtul decesului ..pt ca din acel moment masina a trecut in proprietatea mea..iar sumele deja achitate le pot recupera facand cerere in acest sens in orasul unde locuia tatal meu.Vbim de orase diferite[al meu si al tatalui]

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Ce costuri suplimentare implica deschiderea succesiunii la mai mult de 6 luni de la deces? adelina prada adelina prada Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni. mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ... (vezi toată discuția)
Testament cu legatar universal slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua am si eu o intrebare pentru care va multumesc anticipat pentru raspuns.In 1997 vara mea care a fost legatar universal in testamentul lasat de tatal ... (vezi toată discuția)