Mama a decesat acem 2 ani iar tatal meu in urma cu 4 luni.
mi s-a spus ca ar trebui sa deschidem succesiunea in 6 luni deoarece ar fi mult mai ieftin.
Valoarea partamentului este de aprox 55000 eu pana in 60000.
cam cat ar putea costa succesiunea daca o deschidem inainte de 6 luni si cat ar fi daca se depasesc cele 6 luni.
Da, stiu ca diferentele pot fi mari de la un notar la altul,
dar macar ce inseamna sa amanam peste termenul de 6 luni...
Multumesc
Legea nr. 571/2003
" Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:
a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate." :)
Cine v-a spus gluma cu 6 luni? :)
buna seara
daca imobilul a fost dobandit de catre parintii dvs ca bun comun in timpul casatoriei in masa succesorala a mamei va intra o cota de 1/2 din acest apartament.
se evalueaza potrivit grilei notariale aceasta cota si veti plati impozit de 1% daca ati depasit termenul de 2 ani.
oricum cele 2 succesiuni se conexeaza a mamei si a tatalui.
pt succesiunea tatalui, in care va intra o cota de 5/8 din acest imobil, daca dezbateti in termen de 2 ani de la deces nu o sa aveti de platit impozit.
ca si cpsturi cercetati si la un notar, cat si la un avocat.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Vanzare garsoniera
acinom
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca in cazul in care revind o garsoniera ,pe care am cumparat- o in urma cu 6 luni, trebuie sa achit o taxa anume catre stat ... (vezi toată discuția)