avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas copil
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas copil

Buna ziua,

fata mea este studenta le medicina. Au trecut deja 1 an 6 luni de cand am stiut ca tatal ei a murit. As dori sa stiu:
1-daca i se poate da din urma pensia.
2-daca fostul meu sot nu a acumulat anii de munca pentru a avea drept la pensia de urmas care este suma care i se poate acorda?
Va multumesc si va doresc un inceput bun de saptamana
Cel mai recent răspuns: valentina792013 , utilizator 20:09, 29 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1 - pensia nu se acorda din urma
2- sotul trebuie sa aiba minim o zi de stagiu de cotizare (nu mai este conditionat un anumit nr de ani de munca in functie de varsta)
Depuneti dosarul pentru pensie de urmas
1. Pensia de urmas se acorda de la data solicitarii (depunerii actelor necesare la Casa de Pensii).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

3. Pentru tatal decedat se va calcula o pensie de invaliditate gradul I din care se va stabili si pensia de urmas pentru fiica dvs.

4. Nu va poate spune nimeni cat va fi pensia deoarece cuantumul ei depinde de veniturile lunare avute de tatal decedat in toti anii in care a lucrat si a platit contributia la pensie.

Buna ziua,

astazi fata mea s-a dus la ca pensiilor Iasi dar i-a raspuns ca nu se poate sa depuna cererea pentru ca ar trebui sa i se aduca: cartea de munca, diploma de liceu si universitate si etc.
Problema ca aceste documente nu pot sa le am pt ca eu sunt divortata da 15 ani si fostul meu sot locuia la Timisoara. Fostul meu sot mai are o fetita din a doua casatorie.
In acest caz ce ar trebui sa fac.
Va multumesc.
1. Casa de Pensii are dreptate, nu poate sti cum sa calculeze pensia daca nu prezentati documentele necesare.

2. - Poate cealalta fiica a decedatului a solicitat pensie de urmas si actele se afla la dosarul ei.
- Incercati sa vorbiti la Casa de Pensii din Timisoara sa va ajute cu o copie dupa documentele aflata la dosarul de pensie de urmas.
- Vorbiti si la Casa de Pensii Iasi, poate ia legatura cu colegi de la Casa de Pensii din Timisoara sa trimita copii dupa acte.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pensie urmas Aleku Aleku Tata a decedat. Este divortat de mama. Eu implinesc in august 25 ani si sunt student la master in ultimul an. Am dreptul la pensie de urmas? Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas Zetu Elena Zetu Elena 1.In urma unei tragedii fiica mea in varsta de 32 de ani a decedat,A fost casatorita si i-au ramas 2 fetite de 8 si respectiv 4 ani.A avut pensie de boala 419 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas toni1072 toni1072 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)