avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Relatii sexuale cu un minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Relatii sexuale cu un minor

Buna ziua!

Am o amica care are o intrebare privind o situatie.
Ea este intr-o lupta prin tribunale si prin declaratii la politie cu fostul sot. De curand a aflat ca fostul sot, care se afiseaza un tip foarte corect si cu comportament ireprosabil, a avut recent o relatie cu o minora (inclusiv relatii sexuale). Amica mea se gandeste ca ar scapa de o gramada de dureri de cap daca s-ar incepe urmarirea penala impotriva fostului sot pt asa ceva.

Deci dumneaei stie de aceasta relatie si aceasta fapta. Intrebarea e cine trebuie sa reclame fapta? Ea ar putea face acest denunt sau doar anumite persoane, indreptatite juridic, pot face denuntul?
Acestea sunt prevederile legale, daca credeti ca se incadreaza poate depune denunt.
ART. 220 c.p.
Actul sexual cu un minor
(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită asupra unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Fapta prevăzută în alin. (1), comisă de un major cu un minor cu vârsta între 13 şi 18 ani, când majorul a abuzat de autoritatea ori influenţa sa asupra victimei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Fapta prevăzută în alin. (1) - (3) se sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când:
a) minorul este rudă în linie directă, frate sau soră;
b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
c) a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.
(5) Faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani.
Ok. multumesc.

Fapta s-ar incadra la art (3).
In fapt, minora (16-17 ani) se crede intr-o relatie, iar dumnealui probabil o pacaleste cu diverse visuri.

Cine poate face denuntul?
Denunţul este încunoştinţarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârşirea unei infracţiuni, nu trebuie o anumita calitate.
Trebuie sa stiti ca daca denuntul priveste o fapta nereala, puteti raspunde penal.
ART. 268
Inducerea în eroare a organelor judiciare
(1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Nu se pedepseşte persoana care a săvârşit inducerea în eroare a organelor judiciare, dacă declară, înainte de reţinerea, arestarea sau de punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva celui faţă de care s-a făcut denunţul sau plângerea ori s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt nereale.
Daca ea are 16 ani nu cad motivul pentru care sa raspunda penal.
Da, pentru că legea prevede că majorul ar trebui să aibă o anumită calitate sau autoritate, pentru a fi antrenată răspunderea penală.De exemplu să fie profesor, educator, medic, etc. al fetei minore, iar aici se pare a nu fi cazul.

Alte discuții în legătură

Relatie cu minora de 15 ani- consecinte? vlad2164 vlad2164 am 21 de ani si am o relatie cu o fata de 15 ani.parintii ei ne ameninta ca ne despart si ca o sa ajung la politie pentru corupere.fata le zice ca nu are ... (vezi toată discuția)
Act sexual de buna voie cu o persoana sub 18 ani todoranvb todoranvb Buna ziua, as dorii sa intreb care ar fii consecintele intretinerii unui act sexual cu o persoana cu care sunt implicat intr-o relatie serioasa care ar avea ... (vezi toată discuția)
Corupere de minori? armandonfs armandonfs Sunt confuz si as dori niste raspunsuri, am 21 de ani iar prietena mea 17 proaspat impliniti,intretinusem relati sexuale iar parinti ei nu sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)