Ma confrunt cu o problema in aceasta perioada. Sunt angajata pe functie de conducere cu preaviz de 45 zile lucratoare. Am primit o alta oferta pe care nu as vrea sa o pierd dar este necesar sa ma prezint la noul loc de munca in maxim 3 saptamani. Seful nu mi-a acceptat incetarea contractului cu acordul partilor, ba chiar m-a amenintat ca ma va da in judecata daca nu respect preavizul. Care ar putea fi urmarile in cazul in care nu ma mai prezint la munca si nu respect preavizul si ce castig ar putea avea ei in cazul in care pierd eventualul proces?
In plus lucrez 2 week-enduri pe luna si as vrea sa stiu, in cazul in care pe contractul de munca este mentionat ca programul este intre orele 08.30-17.30 sau 10.00-19.00, fara a fi mentionat si de luni pana vineri, acest lucru poate fi sanctionat printr-o eventuala plangere la itm? mentionez ca pentru program de sambata si duminica, intre 08.30-15.30 am liber vineri, inaintea week-endului lucrat, si jumatate de zi luni, dupa week-endul lucrat. Cum as putea dovedi si faptul ca salariul din contract este mai mic decat ceea ce primesc in mana, deci nu este declarat tot salariul? precizez ca nu primsc salariul pe card si de mai mult de 6 luni nu am semnat niciun stat de plata-acest lucru este legal?
1. Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta la iniţiativa salariatului, prin demisie, numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Eventual ar putea atrage si o raspundere patrimoniala a salariatului, dar trebuie sa recunoastem ca procedura este la fel de greoaie ca in cazul cercetarii disciplinare.
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
4. "Munca la gri" poate fi sanctionata de institutiile abilitate.
Plata salariului se dovedeşte prin semnarea statelor de plată, precum şi prin orice alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariatul îndreptăţit.
In cazul in care nu ati semnat state de plata si nici nu exista alt document justificativ care sa demostreze plata salariaului , atunci angajatorului ii va fi foarte greu de dovedit ca v-a achitat salariul.