Apropo de argumente:
Normele de aplicare ale legii 230 - Legea asociatiilor de proprrietari:
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 40. — (I) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire Ia asiguranea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utiIitati se stabileste pnin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire Ia modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
Art. 41. — (1) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice si metodologiei elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.
Reglementarile ANRSC
DISPOZIŢII GENERALE
4.24.
repartitor de costuri pentru apă – repartitor de costuri utilizat în
sisteme de repartizare a costurilor aferente cantităţilor de apă şi, după caz, a energiei
termice înglobată în apa caldă de consum, funcţionând pe principiul integrării în timp
a debitului de apă. Funcţiile unui asemenea
repartitor sunt îndeplinite, în general, de
un contor de apă;
SECŢIUNEA a 2 - Conditii de montare si utilizare a
repartitoarelor de costuri pentru apa
Art.25. – (1)Contoarele de apă, care au aprobare de model şi verificare
metrologică iniţială, montate în aval de contorul de branşament pot fi utilizate numai
ca repartitoare de costuri.
APANOVA-Bucuresti
Contoarele individuale au rolul de repartitoare orientative de consum în interiorul imobilelor. Modul de repartizare a consumului/ cheltuielilor în interiorul imobilului este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei de proprietari/ locatari.
APAVITAL- iasi
Regulament APAVITAL al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare
(31) repartitor de costuri - aparat cu indicaţii adimensionale destinat masurarii, înregistrării şi individualizarii consumurilor de apa pentru fiecare proprietar al unui condominiu. Contoarele de apa montate în aval de contorul de bransament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri;
Am observat si greseala, probabil de aici ati preluat si ideea gresita ca un repartitor de costuri inregistreaza musai marimi aditionale. Va sigur ca e o greseala si va sfatuiesc sa o tratati ca atare.
Ei mai fac si alte recomandari futuristice, cu aviz la prima indicatie:
Pentru a diminua aceste „diferenţe” până la încadrarea în toleranta de +/- 5% la debitul minim al contoarelor, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
repartitoarele de costuri din apartamente să fie de clasă superioară sau cel puţin egală cu cea a contorului general;
montarea repartitoarelor de costuri din apartament să respecte prescripţiile din certificatul aprobării de model emis de B.R.M.L.;
instalaţiile interioare din apartament să fie etanşe (robinete, garnituri, rezervor WC etc.);
instalaţiile interioare din subsol şi coloanele principale să nu prezinte pierderi;
să nu existe consumatori necontorizaţi;
toate repartitoarele de costuri să fie sigilate;
citirea repartitoarelor de costuri din apartamente să se facă simultan cu citirea contorului general, de către administratorul asociaţiei, pentru a evita luarea în calcul a „consumurilor declarate” de proprietarii apartamentelor
RAJA - Constanta
Apometrele montate pe reţelele interioare de către proprietarii apartamentelor, vor fi utilizate ca repartitoare de costuri pentru cantitatea de apă potabilă înregistrată de contorul de branşament.
SC RAJA SA Constanţa nu ia în considerare citirea repartitoarelor de costuri din apartamente, ci numai citirea consumului înregistrat de contorul de branşament.
Stiu ca am exagerat insa am facut-o doar pentru a ma asigura ca v-ati lamurit pe deplin atat dvs cat si ceilalti useri in privinta apometrelor.