avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... (Ne)plata pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

(Ne)plata pierderi apa rece

Buna ziua,

in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. Toate bune pana cand un proprietar si-a montat cititoare de apa clasa C (similare cu cele ale societatii de Apa) si refuza sa plateasca piederi pe motivul ca "asa i-au spus cei de la societatea de distributie apa".
Va rog sa-mi spuneti daca exista a prevedre legala (si daca da, care este aceasta) ce stipuleaza acest lucru: cei cu cititoare de apa clasa C nu platesc pierderi. M
Mie mi se para absurd acest lucru deoarece in acest caz toti o sa ne punem cititoare clasa C si atunci pierderile o sa le suporte cei de la societatea de apa.

Va multumesc.
Va rog sa-mi spuneti daca exista a prevedre legala

Nu exista dispozitie in vigoare care sa precizeze modalitatea de repartizare si calcul supliment consum apa
La nivelul asociatiilor de proprietari se utilizeaza 4 variante de calcul conform deciziei comitetului executiv
Fiecare varianta de calcul are avantaje si dezavantaje
Pe de alta parte ,avand in vedere ca este vorba despre imobil de locuit in comun,fiecare proprietar are obligatia sa achite lunar cotele de intretinere impuse in lista de intretinere ,
inclusiv cele privitoare la diferente consum factura-index individual
@silviu1975
Interesanta speta,
Indiferent de apomentul montat la nivel de apartament si precizia lui, acestea prin lege, nu sunt considerate contoare ci repartitoare de costuri

Asta inseamna ca masuratorile acestor repartitoare nu sunt luate drept cifre exacte ca s consum individual de apa ci sunt folosite cu scopul de a repartiza consumul contoarului de bransament.

Insa,
Imi daca ne-am pune problema si rezolvarii neintelegerii in instanta. Si a invocarii drepturilor civile, deja ne aflam intr-o contradictie.

Decizia de a repartiza diferentele de apa in functie de consumul declarat, porneste de la premisa ca acele diferente sunt cauzate de cei ce consuma apa(in luna respectiva), deci ca, consumurile declarate nu sunt cele reale.

Insa proprietarul respectiv poate demonstra usor in instanta ca in cazul lui particular, consumul declara este chiar cel real. Drept urma inclin sa cred ca instanta cel mai probabil ii va da dreptate.

In cazuldvs, eu personal l-as sari pe acel proprietar in repartizarea pierderilor, pentru ca este evident ca nu a consumat mai mult decat a declarat.



Si ca o paranteza, din punctul meu de vedere supozitia ca acele diferente sunt cauzate doar de cei ce consuma apa, si chiar mai mult proportional cu consumul declarat, este hazardata; iar logic este falsa.

In aceasta problema nu poti sa impaci pe toata lumea, pentru ca fiecare are propriul punct de vedere subiectiv. Totusi pentru a fi acoperiti legal si nu neaparat din acest motiv, la noi in condominiu am renuntat la tot felul de algoritmi tampiti propusi de AFP si am toate diferentele de apa le consideram pur si simplu pierderi, negasind justificare justa in a clasifica sursa acestora. Drept urmare le repartizam pe cota parte indiviza.
Evident un proprietar de apartament nelocuit s-ar putea razvrati spunand ca el nu ar trebui sa plateasca pierderi pentru ca nu consuma deloc. Insa chiar daca am doar 2 proprietari in bloc, unul locuieste si consuma iar altul nu, daca nu pot demonstra clar ca pierderea se datoreaza de fapt doar proprietarului care consuma, nu am justificare legala sa-i atribui pierderea integral. Problema se complica si mai mult cand pierderea se repartizeaza la mai multi proprietari.

Este la fel ca in cazul unui geam spart. Daca stiu sigur ca proprietarul X la spart pot sa-i imput lui cheltuiala; altfel este considerata doar o pierdere la nivel de asociatie, deci se distribuie tuturor conform CPI.

Toate cele bune

Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
grandanat, utilizator
Atrag atentia ca repartizarea pierderilor de apa dupa consum este corecta numai daca pierderea are loc la partile comune.
De regula "pierderile" sunt de fapt consumuri frauduloase asa ca impartirea lor pe consum nu face decat sa incurajeze hotia: cu cat declari mai putin (adica cu cat furi mai mult) cu atat ti se repartizeaza mai putin pierderi.

Pe vremea comunistilor pierderile se repartizau pe persoane si nu se plangea nimeni.
Diferentele de apa dintre apometrul furnizorului si suma consumurilor apometrelor din fiecare apartament au mai multe cauze si nu doar diferenta de clasa dintre apometre.
Aceasta diferenta de clasa de precizie este poate cauza cea mai de neluat in consideratie sau cauza celor mai mici diferente.
Asa cum s-a spus mai sus si s-a mai spus de zeci de ori pe acest forum, cauzele diferentelor fiind multe, atunci si modul de repartizare a acestora trebuie sa tina cont cat mai mult de aceste cauze.
Sunt de acord ca daca o pierdere se datoreaza unei persoane, depistata, stiuta... acea persoana trebuie sa suporte pierderea si nu toti vecinii.
Dar sunt pierderi datorate avariilor la subsol sau pe coloanele comune, pierderi datorate curgerii in continuu dar cu debit foarte mic la robinetii defecti din apartamente, debite ce nu se inregistreaza uneori nici de apometrele cu precizie mai mare; sunt diferente datorate consumului de apa pentru spalat spatiile comune, udat florile din fata blocului s.a.m.d.
Toate acestea si altele pot duce la diferente intre cantitatea de apa masurata de apometrul general si suma celor din apartamente.
Aceste apometre sunt aparate de masura a cantitatii de apa si nu, asa cum gresit se sustine mai sus, repartitoare de costuri. Daca umplu o galeata de 10 litri de apa de la robinet, apometru va indica un consum de apa de 10 litri si nu-mi va repatiza costul apei.:rtfm:
Repartizarea diferentelor de apa in costul apei, marind pretul unitar al apei, este o medota care, luata singura, nedreptateste pe unii si-i avantajeaza pe altii.
Repartizarea pe numar de persoane, a unei cantitati de apa, ca singura metoda, pastrand pretul unita fix, nedreptateste pe altii.
Repartizarea diferentelor pe cota indiviza la fel...
Asadar oricare din aceste criteri sau altele, aplicate in mod singular, nu este buna pentru. Daca vreti argumentam pe fiecare in parte, dar am mai facuta asta si nu cred ca e cazul.
De aceea fiecare asociatie trebuie sa stabileasca prin decizia comitetului executiv un set de metode, un regulament de gestiionare a apei care sa tina cont de cat mai multe cauze si sa repartizeze diferentele pe mai multe criterii.
Gasiti in partea dreapta a acestei pagini la Documente utile, un asemenea regulament pe care-l puteti adapta si adopta in asociatia dumneavoastra.

Apropo de argumente:


Normele de aplicare ale legii 230 - Legea asociatiilor de proprrietari:
Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale

Art. 40. — (I) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire Ia asiguranea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utiIitati se stabileste pnin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire Ia modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.

Art. 41. — (1) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice si metodologiei elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.


Reglementarile ANRSC

DISPOZIŢII GENERALE
4.24. repartitor de costuri pentru apă – repartitor de costuri utilizat în
sisteme de repartizare a costurilor aferente cantităţilor de apă şi, după caz, a energiei
termice înglobată în apa caldă de consum, funcţionând pe principiul integrării în timp
a debitului de apă. Funcţiile unui asemenea repartitor sunt îndeplinite, în general, de
un contor de apă;

SECŢIUNEA a 2 - Conditii de montare si utilizare a repartitoarelor de costuri pentru apa
Art.25. – (1)Contoarele de apă, care au aprobare de model şi verificare
metrologică iniţială, montate în aval de contorul de branşament pot fi utilizate numai
ca repartitoare de costuri.



APANOVA-Bucuresti
Contoarele individuale au rolul de repartitoare orientative de consum în interiorul imobilelor. Modul de repartizare a consumului/ cheltuielilor în interiorul imobilului este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei de proprietari/ locatari.



APAVITAL- iasi

Regulament APAVITAL al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare
(31) repartitor de costuri - aparat cu indicaţii adimensionale destinat masurarii, înregistrării şi individualizarii consumurilor de apa pentru fiecare proprietar al unui condominiu. Contoarele de apa montate în aval de contorul de bransament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri;

Am observat si greseala, probabil de aici ati preluat si ideea gresita ca un repartitor de costuri inregistreaza musai marimi aditionale. Va sigur ca e o greseala si va sfatuiesc sa o tratati ca atare.

Ei mai fac si alte recomandari futuristice, cu aviz la prima indicatie:

Pentru a diminua aceste „diferenţe” până la încadrarea în toleranta de +/- 5% la debitul minim al contoarelor, trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

 repartitoarele de costuri din apartamente să fie de clasă superioară sau cel puţin egală cu cea a contorului general;

 montarea repartitoarelor de costuri din apartament să respecte prescripţiile din certificatul aprobării de model emis de B.R.M.L.;

 instalaţiile interioare din apartament să fie etanşe (robinete, garnituri, rezervor WC etc.);

 instalaţiile interioare din subsol şi coloanele principale să nu prezinte pierderi;

 să nu existe consumatori necontorizaţi;

 toate repartitoarele de costuri să fie sigilate;

 citirea repartitoarelor de costuri din apartamente să se facă simultan cu citirea contorului general, de către administratorul asociaţiei, pentru a evita luarea în calcul a „consumurilor declarate” de proprietarii apartamentelor




RAJA - Constanta

Apometrele montate pe reţelele interioare de către proprietarii apartamentelor, vor fi utilizate ca repartitoare de costuri pentru cantitatea de apă potabilă înregistrată de contorul de branşament.

SC RAJA SA Constanţa nu ia în considerare citirea repartitoarelor de costuri din apartamente, ci numai citirea consumului înregistrat de contorul de branşament.



Stiu ca am exagerat insa am facut-o doar pentru a ma asigura ca v-ati lamurit pe deplin atat dvs cat si ceilalti useri in privinta apometrelor.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)