avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din Romania cu copii - situatie ciudata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din Romania cu copii - situatie ciudata

Situatia noastra: avem resedinta in Marea Britanie si toata familia are cetatenia britanica. Eu si sotia avem si cetatenia romana pe cand copiii nostri nu o au (inca).
La iesirie din Romania, cand un parinte lipseste, avem nevoie de neclaratie de la celalalt parinte sau nu?

Am intrebat in trecut la politia de frontiera si am primit raspunsuri deferite, unii zic ca da, altii zic ca nu. Nu inteleg cum copiii mei ar putea fi refuzati sa se intoarca ACASA atata timp cand nu apar in nici un act in Romania.
Confuzia cred ca apare de aici, de la al treilea punct:
"Sunt cetateni romani, in conformitate cu prevederile art. 5 alin 1 si 2 din Legea nr. 21/1991 a cetateniei romane, copiii nascuti in urmatoarele situatii:
- nascuti pe teritoriul Romaniei, din parinti cetateni romani;
- nascuti pe teritoriul statului roman, chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
- nascuti in strainatate si ambii parinti sau numai unul dintre ei are cetatenia romana."

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
horeaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: horeaa , utilizator 17:01, 5 August 2014
Stimate domn, dacă sunteţi cetăţeni britanici, prezentaţi la frontieră paşapoartele britanice şi nu aveţi nevoiede nici o declaraţie.Copiii sunt cetăţeni britanici, nu au treabă cu legile româneşti.
Dacă vreţi neapărat să arătaţi că sunteţi cetăţeni români, atunci puteţi avea o problemă, dar sunteţi cetăţeni britanici !
Multumesc de raspuns dar problema nu-i asa de simpla pentru ca politistii de frontiera ne intreaba foarte des (cand aratam pasapoartele britanice cu nume romanesti in ele) daca avem si cetatenia romana. Daca zicem da, care ii adevarul, revenim la intrebarea initiala de mai sus. Daca zicem nu, probabil pot verifica foarte usor daca mintim si nu as vrea sa ajungem intr-o situatie de genul acesta ...
Vă recomand să cereţi informaţii legate de problema dvs. direct pe site-ul Poliţiei de Frontiera, să ştiţi că sunt foarte receptivi(cel puţin cu mine au fost!).
Copiii au cetăţenie britanică, ar trebui să se supună legilor de acolo.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Martonze, utilizator
Si cu mine au fost receptivi si am spus si eu asa dar mi-au fost mereu sterse aceste mesaje pe forum...
Probabil ca este secret acest lucru...

Daca minorii au domiciliul in Marea Britanie si au cetatenie britanica dreptul de a circula liber si nu poate fi restrans in mod legal acest drept deoarece ar fi echivalentul unei sechestrari a unui cetatean strain.

Incercati sa obtineti un raspuns oficial si sa il aratati la autoritatile de frontiera.
Raspunsul oficial este dat de superiorii celui care va controleaza.
Sper sa nu fie sters si acest mesaj care mie imi pare oarecum repetat ca am scris la mai multi useri...si au fost sterse...
Ascultand de sugestiile de mai sus am trimis un email la Politia de Frontiera (pfr@igpf.ro) pe 7 august ... din pacate nu am primit inca nici un raspuns.
Incredibil ce greu este sa afli un raspuns oficial pe tema asta ... are cineva alte sugestii? :) Multumesc.

Alte discuții în legătură

Custodie adinaaida2018 adinaaida2018 Buna ziua, am 3 copii in custodie. Vrem sa ne petrecem un concediu in Turcia . Va rog sa-mi spuneti ce acte este necesar sa avem asupra noastra astfel incat sa ... (vezi toată discuția)
Procura minor simoalin simoalin Buna ziua, In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire ... (vezi toată discuția)
Minori fara parinti la vama ter2 ter2 As vrea sa stiu ce acte ar avea nevoie un minor de 16-17 ani ca sa treaca granita insotit de un major dar care nu este nici tutore nici ruda . (vezi toată discuția)