in fiecare an se retine Impozit pe venitul din divedende distribuite persoanelor fizice.
De fiecare data cand o persoana fizica primeste dividende
este obligata sa mearga la Impozite si Taxe
sa declare dividendele primite
si sa plateasca impozit pt. acestea
sau
i se retine impozit pe dividende
atunci cand le primeste de la Banca ?
Impozitul pe dividende este retinut la sursa si declarat de platitor. Dvs nu declarati nimic, platitorul il declara anual in D205 iar plata impozitului o face tot acesta. E posibil ca totusi sa platiti cass 5.5% daca nu sunteti salariat undeva.
- si totusi,
pe un Forum de contabilitate am gasit intamplator
un Raspuns dat de un specialist unei persoane:
"Impozitul pe dividende se declara in formularul 100, la Impozite si taxe care se platesc in contul unic pozitia 13(604) Impozit pe venitul din divedende distribuite perosnelor fizice sau 06(150) Impozite pe dividende distribuite persoanelor juridice, ca termen aveti 25 a lunii urmatoare distributiei."
la intrebarea:
"Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema, am platit un impozit pe dividende si urmeaza sa il declar dar nu stiu daca in prezent, se mai declara in D100??"
Asa cum se mentioneaza si mai sus, impozitul pe dividende are regim de retinere la sursa , ceea ce insdemanca ca se retine, declara si plateste de catre platitorul dividendelor.
Referitor la CASS, trebuie verificat daca se indeplinesc anumite conditii.
Dividendele sunt considerate venituri din investitii conformm Codului Fiscal.
ART. 65 Definirea veniturilor din investiţii
(1) Veniturile din investiţii cuprind:
a) dividende;
b) venituri impozabile din dobânzi;
c) câştiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilor art. 7;
d) venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.
ART. 296^27 Contribuabilii
(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:
a) *** Abrogat; b) investiţii;
c) premii şi câştiguri din jocuri de noroc;
d) operaţiunea de fiducie, potrivit titlului III;
e) alte surse, astfel cum sunt prevăzute la art. 78.
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la alin. (1) plătesc contribuţia asupra tuturor acestor venituri. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară.
Asta inseamna ca datorati cota de 5.5% pentru CASS doar daca nu realizati alte venituri pentru care datorati deja aceasta contributie.
In concluzie, persoanele fizice beneficiare de dividende nu declara prin declaratia 100 impozitul pe dividcende, aceasta fiind obligatia platitorului de venit.
Dividende neachitate
miray
Buna ziua,
Suntem in urmatoarea situatie:Societatea noastra are de platit fostului asociat unic ( in prezent nu mai are aceasta calitate) dividende aferente ... (vezi toată discuția)