avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea dupa reintoarcerea din concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea dupa reintoarcerea din concediu de maternitate

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: am revenit pe 20 aprilie din concediu de maternitate iar pe data de 07.05 am primit preavizul: restructurare, incetarea contractului de munca cf. art. 65, alin. 1). Am inteles ca treaba este legala, eu vreau sa stiu daca e legal sa ma dea pe mine afara in conditiile in care sunt doua posturi coordonator, al meu si al altei persoane (cea care de fapt mi-a tinut mie locul cat am fost in concediu). Doua posturi de coordonator, s-a restructurat unul, bine, bine.... dar de ce am fost eu aleasa sa fiu concediata?? Pt ca am fost in concediu crestere copil, alt raspuns nu-mi vine in minte, nu mi se pare drept pentru ca nu are legatura deloc cu competentele mele profesionale, eu am fost aleasa prin concurs pe acest post, cealalta persoana a ramas in locul meu pentru ca nu era altcineva.

- pot sa-i dau in judecata?

- mi s-a oferit un salariu compensator, e corect sau trebuiau sa fie 2 salarii? Mentionez ca pe preavizul primit nu scrie nimic de salariu compensator, mi s-a spus doar telefonic.

Vreau sa mai spun ca inaintea mea a revenit din concediu crestere copil o alta fata care dupa numai o saptamana a primit preaviz, acelasi motiv, Preavizul ei se termina pedata de 06.05 iar pe 07.05 a fost intocmit al meu, mi se pare o treaba premeditada, ei stiau ca trebuie sa revenim si au hotarat dinainte acest lucru, nu ni s-a dat nici macar o sansa.

Mi se pare nedrept si vreau sa stiu daca am temei juridic sa-i dau in judecata.

Va multumesc anticipat
Nicol
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:47, 20 Mai 2009
Este foarte important de vazut decizia si temeiul legal al acesteia, abia apoi va puteti consulta cu un specialist in vederea contestarii deciziei. Ceea ce nu inteleg este cum de persoana care a fost angajata in locul dvs nu a incetat activitatea? Inseamna ca a fost angajata prin contract de munca nedeterminat.
In primul rand trebuie sa stiti ca preavizul in caz de concediere in baza art 65 din codul muncii este de 20 de zile lucratoare. Este clar ca in cazul dumneavoastra acest preaviz nu a fost respectat.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
Da- persoana care a fost in locul meu a fost angajata pe perioada nedeterminata pana sa intru eu in concediu crestere copil. Dupa ce am plecat eu a fost avansata pe functia mea. Eu credeam ca e pe functia mea pana revin eu din concediu, dar se pare ca nu a fost asa.
Preavizul meu este de 20 de zile lucratore, a fost intocmit cu datat de 07.05 si a intrat in vigoare pe data de 12.05 pana pe 08-06.
Eu vreau sa stiu daca a fost legala concedierea mea?

In PREAVIZscrie asa:

"Catre: D-na......
Subscrisa SC........cu sediul in ..........va comunica urmatoarele:
Avand in vedere dificultatile economice si rezultatele financiare realizate in ultimul an de catre SC......, conducerea societatii a decis restructurarea unor posturi existente in cadrul societatii.

Va aducem la cunostinta ca locul de munca(postul) pe care il detineti, respectiv acela de Coordonator Compartiment, in cadrul SC.....s-a desfiintat.

Ca urmare , Contractul dumneavoastra individual de munca inceteaza in temeiul art 65m alin1) din Codul Muncii.
Precizam faptul ca nu va putem oferi un alt loc de munca corespunzator pregatirii d-voastra, iar termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare.

Mentionam ca pe durata termenului de preaviz veti beneficia de toate drepturile salariale aferente calitatii de angajat.
Avand in vedere cele mentionate mai su, SOcietatea va emite o decizie de incetare a CIM, ce vi se va comunica in termenul legal prevazut de Codul Muncii.

Mentionam ca SC..... va va acorda sprijinul necesar pentru incadrarea d-voastra in campul muncii prin intermediul Ag. Pt. Ocuparea Fortei de Munca."

Asta este preavizul.

Multumesc,
S-a desfiintat un post, de ce al meu si nu al celelilalte persoane care era in locul meu, sunt amandoua posturile de Coordonator.

Multumesc
Parerea mea este ca nu este legal ce face angajatorul dvs. Mi-am ami expus aceasta parere si pe alte topicuri cu subiecte similare (dati va rog un search sa le gasiti).

Cf OUG 96/2003 privind protectia matermitatii la locurile de munca avem asa:

Art 21
"(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediu pentru creşterea copilului în
varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii."

Studiati toata OUG 96/2003. Daca nu o gasiti pe internet, scrieti-mi adresa dvs de email pe pm si va trimit eu actualizata.

Desi tot din motive economice se intampla, reorganizare judiciara sau faliment nu este acelasi lucru cu desfiintarea postului din motive economice.

Sfatul meu este sa va consultati cu un jurist caruia sa-i dati toate detaliile cazului dvs. Decizia de conconcediere poate fi atacata in instanta in termen de 30 zile de la comunicare, si puteti cere anularea ei.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva ionutsoim ionutsoim La societatea la care lucrez urmeaza sa se faca concedieri colective. Din cate stiu eu voi fi una din persoanele disponibilizate. Problema este ca eu am un ... (vezi toată discuția)
Concediere csillah csillah Buna ziua! Am nevoie de ajutorul vostru in ceea ce priveste concedierea. Ce obligatii are o societate comerciala in cazul concedierii unui angajat? Ce ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva magyari magyari Care sunt drepturile, sau mai bine zis, care sunt obligatiile angajatorului fata de angajat, in cazul unor concedieri colective ? Care este situatia cu ... (vezi toată discuția)