avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

La societatea la care lucrez urmeaza sa se faca concedieri colective. Din cate stiu eu voi fi una din persoanele disponibilizate. Problema este ca eu am un handicap (nu sunt frustrat dar am senzatia ca acesta este motivul alegerii mele). Ce sanse am sa castig in cazul in care contest in instanta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 27 Mai 2009
cred ca trebuie sa va sustineti cu argumente acuzatia in fata instantei, sa demonstrati , cu probe, ca acesta este motivul . Si asta deoarece are loc o concediere colectiva .
1. S-ar putea ca nu handicapul dvs. sa fie motivul concedierii. Zic asta pentru ca tot ei v-au angajat si atunci aveati acelasi handicap (nu zi asta pentru a-l apara pe angajator ci pentru a va alunga dvs. supararea).

2. Am sa va redau din CCMUNN articolele referitoare la concedierea colectiva, poate va regasiti undeva si aveti o sansa de a ramane salariatul unitatii respective:

ART.79. - In cazul in care unitatea este pusa in situatia de a efectua concedieri colective partile convin asupra respectarii urmatoarelor principii:
a) angajatorul va pune la dispozitia sindicatului justificarea tehnico-economica in legatura cu masurile privind posibilitatile de redistribuire a personalului, modificarea programului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientare profesionala etc.;
b) justificarea tehnico-economica, impreuna cu obiectiile si propunerile sindicatului, va fi supusa spre analiza si avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunarii generale;
c) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
- metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
- atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
Prin sintagma „timp util" se intelege
- la intreprinderile cu un efectiv sub 100 salariati, cu 15 zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu 101-250 salariati, cu 20 de zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
- la intreprinderile cu peste 251 salariati, cu 30 de zile inainte de notificarea prevazuta la art.711 din Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
ART.80. - (1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate, conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate.
(2) In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz, in conditiile prevazute in prezentul contract colectiv de munca.
(3) Pentru situatia in care se efectueaza concedieri colective, partile vor negocia acordarea de compensatii banesti cu respectarea prevederilor legale si/sau ale contractelor colective de munca aplicabile.
(4) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, vor fi luati in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din motive ce nu au legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri de aceasta natura, cu cel putin 30 de zile inaintea expirarii perioadei prevazute la art 79, lit.c) din prezentul contract.
ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.
ART.82. – (1) Unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostiinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura.
(2) Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

3. Incercati si o discutie cu angajatorul, poate il sensibilizati si va gaseste un alt loc de munca.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva magyari magyari Care sunt drepturile, sau mai bine zis, care sunt obligatiile angajatorului fata de angajat, in cazul unor concedieri colective ? Care este situatia cu ... (vezi toată discuția)
Concediere desfiintare post ile@n@ ile@n@ Buna ziua Va rog daca poate cineva sa-mi spuna ce drepturi am in cazul desfiintarii postului de catre angajator .Nu exista contract colectiv de ... (vezi toată discuția)
Concedierea dupa reintoarcerea din concediu de maternitate nickol8001 nickol8001 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: am revenit pe 20 aprilie din concediu de maternitate iar pe data de 07.05 am primit preavizul: ... (vezi toată discuția)