avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actele de constituire asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actele de constituire asociatie

In anul 2012, dupa mai multe scandaluri s-a hotarat schimbarea administratorului de la asociatia de locatari. Cel care a plecat a luat toate actele, facuse multe prostii, a lasat vreo 2 chitantiere. Intre timp uitandu-ma prin lege am vazut ca: Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, din cadrul unei cladiri. Acordul se consemneaza intr-un tabel nominal, anexa la acordul de asociere .
)Acordul de asociere trebuie sa contina:
a)adresa si individualizarea proprietatii individuale, potrivit actului de proprietate;
b)numele si prenumele tuturor proprietarilor;
c)descrierea proprietatii, cuprinzand: descrierea cladirii, structura cladirii, numarul de etaje, numarul de apartamente structurate pe numar de camere, numarul spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, suprafata terenului aferent cladirii;
d)enumerarea si descrierea partilor aflate in proprietate comuna;
e)cota-parte indiviza ce revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna.
Intrebarea mea este: daca asociatia a fost infiintata cu foarte multi ani in urma iar fostul administrator a plecat cu toate actele aceasta pe ce baza functioneaza, noi nu am semnat nici un acord nou . Mai este in legalitate ?
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Adriantot, moderator
Cel mai recent răspuns: ionedya , utilizator 08:49, 31 Iulie 2014
Acordul initial a fost necesar pentru obtinerea personalitatii juridice
Daca administratorul a inteles sa plece si sa ia si documentele asociatiei de proprietari,
presedintele si comitetul executiv de ce nu au desfasurat acte si actiuni cu scopul recuperarii documentelor ?
ionedya a scris:
Intrebarea mea este: daca asociatia a fost infiintata cu foarte multi ani in urma iar fostul administrator a plecat cu toate actele aceasta pe ce baza functioneaza, noi nu am semnat nici un acord nou . Mai este in legalitate ?

Sigur ca functioneaza legal daca a fost infiintata candva ca asociatie de proprietari. Faptul ca nu gasiti acum actele de constituire nu inseamna ca asociatia functioneaza in afa legii. Este o situatie asemanatoare cu pierdere actului de identitate a unui adult ori a certificatului de nastere a unui copil. Ambele trebuiesc cutate si pot fi gasite intr-un sertar, in buzunarul sau geanta unui parinte... ori nu se mai gasesc si-atunci se declara pierdute si se scot altele, duplicte...
In cazul asociatiei, incercati sa-l gasiti pe fostul administrator si solicitati-i sa predea actele presedintelui asociatiei la care de fapt trebuia sa stea tot timpul actele (nu la administrator). Daca nu-l gasiti ori nu vrea sa le predea apelti la politie.
Daca cumv le-a pierdut, ori s-au distrus, presedintele asociatiei sa mearga la arhiva judecatoriei si sa solicite dosarul de infiintare al asocitiei. Se poate face o copie a tuturor pieselor din acest dosar si asa o sa aveti in sediul asocitiei actele de constituire.
Apoi, daca statutul este vechi si nu mi corespunde legislatiei actuale, va trebui sa faceti demersuri de modificare a statutului, la judecatorul delegat asa cum prevede legea 230/2007.

Au luat tot de la 0, ma refer la listele de cheltuieli. Noi nu avem decat 2 femei de serviciu care au de maturat vreo 5 blocuri adica vreo 9 scari fiecare, plus o persoana care matura spatiul public. Nu avem lumina in bloc sau gaz, apa ori altceva la comun. Platim 5 lei de persoana pentru a acoperi pe cei care nu platesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari Laura 86 Laura 86 Buna ziua, Ma puteti ajuta cu procedura de infiintare a unei asociatii de proprietari? Se face cumva prin instanta? (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de locatari calinadina calinadina dorim sa infiintam asociatie de locatari si nu stim care este cadrul legal se poate face prin ong deoarece am facut documentatia de infiintare prin legea ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie de proprietari Veronica Popescu Veronica Popescu REPREZINT 6 APARTAMENTE DINTR-UN BLOC DE 2 ETAJE. NE-AM HOTARAT SA INFIINTAM ASOCIATIE DE PROPRIETARI INSA NU STIM DACA LA INFIINTAREA ACESTEIA TREBUIE ... (vezi toată discuția)