avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fals in inscrisuri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fals in inscrisuri

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata?
Cum se pedepseste falsul in inscrisuri??

Multumesc
Cel mai recent răspuns: AchimA2021 , utilizator 17:37, 4 Iulie 2021
Buna ziua,
Art. 288 Falsul material în înscrisuri oficiale
Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Art. 290 Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acestea sunt infractiunile. Exista mai multe agravante.
Conform Codului Penal in vigoare:
CAPITOLUL III
Falsuri în înscrisuri

ART. 320
Falsul material în înscrisuri oficiale
(1) Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Falsul prevăzut în alin. (1), săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Sunt asimilate înscrisurilor oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice.
(4) Tentativa se pedepseşte.
ART. 321
Falsul intelectual
(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseşte.
ART. 322
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepseşte.

ART. 323
Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua!
Am următoarea situație.
Am o executare silită in curs de către o anume banca. Ideea este că semnătura din contractul de credit in baza căruia a început acest proces de executare silită nu îmi aparține. Am contactat chiar și un expert in acest sens pentru a dovedi falsul.
Pot da banca in judecată pentru acest aspect?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falsificarea semnaturii iosif28 iosif28 Buna seara as dori sa aflu cum se pedepseste falsificarea unei semnaturi (vezi toată discuția)
Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Fals in acte marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt fals in acte si prescriptia daca a fost intrerupta (vezi toată discuția)