avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua am vazut pe forum o gramada de intrebari despre pensia de urmas si as dori sa imi spune-ti si mie daca doua minore ramase fara tatal lor pot beneficia de pensie de urmas,acesta a decedat la varsta de 28 de ani fiind batut in unul din penitenciarele din Romania,fiind arestat deoarece a fost prins la volanul unui autoturism fara sa detina permis de conducere? Mentinez ca a lucrat dar nu avea carte de munca si nu stiu daca se poate primi pensie de urmas? Eu nu lucrez iar alt venit in afara de alocatiile lor nu primesc nimic de la stat. Tatal lor a decedat acum 5 ani,fetitele fiind foarte mici cand sa intamplat tragedia aveau 5 respectiv 1 an si 8 luni,iar de atunci nu am primit nimic nici macar un ajutor in loc de pensie dupa tatal lor.
Se poate primi pensie daca nu avea carte de munca cand a murit?
Va multumesc,anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:57, 31 Iulie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83 nPensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% pentru un singur urmas;
b) 75% pentru 2 urmasi;
c) 100%€” pentru 3 sau mai multi urmasi.

2. Daca sotul decedat avea un stagiu de cotizare la pensie oricat de mic (adica daca a lucrat cu acte in regula macar o zi) i se poate calcula o pensie de invaliditate de gr.1 din care se va stabili si pensia de urmas pentru cei doi copii.

3. - Daca nu are lucrata nici o zi cu acte in regula atunci adresati-va Primariei pentru a vedea daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de un ajutor social lunar.

- Intrati si pe:

[ link extern ]

si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul d-voastra.
Am fost de nenumarate ori la primarie pentru a beneficia de alocatie complementara dar au spus ca nu ma incadrez deoarece la nr de casa unde locuiesc impreuna cu cele doua minore si cu bunica mea,ambii parinti fiind decedati, figureaza teren agricol si nu pot beneficia nici de alocatie complementara si nici de ajutor social. Am fost si mi-am facut dosarul cu toate actele dar nu mi l-au primit pe motiv ca nu ma incadrez.
Cum e posibil asa ceva eu nu am trecut nimic pe mine nici casa si nici terenuri?
Toate bunurile sunt trecute pe bunica mea.
Ce as putea face in acest caz,deoarece de 5 ani ma judec cu cei de la ANP pentru a le castiga minorelor dreptul dupa tatal lor?
Cititi raspunsul meu de pe mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas toni1072 toni1072 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in familie si nu stiu daca copilul minor poate beneficia de pensie de urmas dupa decesul parintelui bolnav Tatal a lucrat ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor: deces in familie - ajutor din partea institutiei, pensie de urmas crainic76 crainic76 Buna seara! Va rog sa ma ajutati in legatura cu 2 probleme: 1. Tatal meu a decedat in data de 12 iulie a. c. Eu sunt cadru didactic la o scoala din oras . ... (vezi toată discuția)