1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83 nPensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor,
daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 84 Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a)
pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b)
pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% pentru un singur urmas;
b) 75% pentru 2 urmasi;
c) 100%€” pentru 3 sau mai multi urmasi.
2. Daca sotul decedat avea un stagiu de cotizare la pensie oricat de mic (adica daca a lucrat cu acte in regula macar o zi) i se poate calcula o pensie de invaliditate de gr.1 din care se va stabili si pensia de urmas pentru cei doi copii.
3. - Daca nu are lucrata nici o zi cu acte in regula atunci adresati-va Primariei pentru a vedea daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de un ajutor social lunar.
- Intrati si pe:
[ link extern ]
si ce scrie acolo este valabil pentru toate primariile din tara.