avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto?

In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, dar o masina care venea din spate pe aceeasi banda de mers a vrut sa ma depaseasca si a intrat in plin in masina mea. Eu stiu ca manevra de depasire nu se mai executa atunci cand cel din fata a semnalizat intentia de a schimba directia de mers. Era un drum cu o singura banda pe sens.
Politistul care se ocupa de caz a spus ca rezolutia propusa de el va fi ca eu am cauzat pericolul prin schimbarea directiei de mers. Mi-a spus ca nu trebuie sa ma audieze, dar pt ca au fost 5-7 zile de ingrijiri nu va fi proces penal, ci civil.
Mie nu mi se pare normal sa nu mi se ceara nicio declaratie! Mai mult a insistat ca nu e nevoie sa vin deloc! Va rog frumos sa-mi explicati ce drepturi am in aceasta situatie. Pot sa asist la proces? Trebuie sau pot sa vin cu un avocat? Ce pot sa fac pentru ca declaratia mea sa fie auzita de procuror inainte de a da sentinta?
La fata locului celalat sofer implicat a declarat ca am dat semenal! Am martori inclusiv politistul care insa nu a cosemnat acest lucru.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:55, 6 August 2014
vatamarea corporala din culpa in situatia descrisa mai sus se pedepseste pentru ingrijiri medicale de cel putin 90 de zile. deci nu exista fapta penala, nu exista proces . Ce a spus domnul politist este ca daca partea vatamata doreste sa desschida o actiune civila poate sa o faca , iar dvs. veti fi chemat in fata instantei civile. Cand faceti stanga, trebuie sa va asigurati ca nu s-a angajat altcineva in depasire.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
av_stagiar2014 a scris:

Cand faceti stanga, trebuie sa va asigurati ca nu s-a angajat altcineva in depasire.


Este valabila si reciproca, cand depasesti trebuie sa te asiguri ca cel din fata nu a semnalizat si initiat o manevra de schimbare a directiei de mers (depasire, viraj la stanga).

oug195
Art.45. - (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

hg1391
Art. 118. – Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl precede nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.
Daca se ajunge la proces puteti solicita instantei de judecata, sa aprobe o expertiza tehnica judiciara in specialitatea auto.
Nu este normal ca la dosarul politiei sa nu existe declaratii de la persoanele implicate in eveniment, scheme/ fotografii de la locul accidentului rutier, masuratori, date despre viteza de circulatie, starea vremii, eventual declaratii de la martori, etc.
Puteti contesta in instanta PV de cercetare al politiei rutiere, daca veti fi gasit singurul raspunzator de producerea evenimentului rutier.
In concluzie : ambii soferi trebuia sa se asigure ca un altul (din fata sau din spate) nu semnalizeaza, castiga cel care poate demonstra ca a fost primul cu semnalizarea,.
Nu soferii sunt cei care trebuie sa demonstreze.
Politistul si/ sau expertul tehnic judiciar in specialitatea auto sunt cei care prin mijloace specifice meseriei lor pot stabili responsabilitatile in cazul producerii unui eveniment rutier.

Alte discuții în legătură

Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)
Accident rutier adytzu1020 adytzu1020 Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)