avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Sotia poate fi coasigurat daca nu a fost declarat la ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Sotia poate fi coasigurat daca nu a fost declarat la locul de munca al sotului

Buna,
daca sotul este angajat, iar sotia este casnica, insa sotul nu a declarat-o la locul de munca, pentru a putea fi declarata coasigurat este sau nu asigurata?
Mentionez ca sotia urmeaza sa nasca, iar la spitalizare i se va cere o adeverinta probabil.
In viitor ce va trebui sa faca pentru a fi asigurata.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: c.catalin , utilizator 14:48, 27 Iulie 2011
georgeserban a scris:

Nu va fi asigurata in nici un caz, daca era declarata ca pers in intretinere, ar fi fost coasigurata, insa asa nu se poate. Va trebui ca sotul sa se duca la servici sa ia declaratiile tip pe care sa le completeze atat el cat si sotia .

Buna ziua! si eu sunt intr- o situatie asemanatoare, in sensul ca postul meu a fost desfiintat si acum sunt casnica de o luna. NU sunt nici somer cu acte in regula(mai am nevoie de niste acte). Eu am nevoie de tratament lunar, fiind intr-un tratament oncologic. Cum pot sa procedez?prima intrebare: daca sotul face maine cererea pentru luarea mea in evidenta ca si coasigurat , angajatorul lui imi poate elibera adeverinta de coasigurat pentru luna in curs? 2. CAre sunt actele care trebuie duse de sot? e musai actul de la administratia financiara? sau pot da declaratie pe propria raspundere?

VA multumesc foarte mult pentru raspuns! AStept cu mare interes mesajul dumneavoastra!

O zi minunata!

Anca
Dupa trei luni de la plata ultimei contributii este diminuat pachetul de servicii medicale.
Pana atunci aveti calitatea de somer si implicit pe cea de asigurat.

Vorbiti despre tratamentul oncologic...
Aceasta boala este inclusa in programele nationale de sanatate stabilite de catre Ministerul Sanatatii Publice.Si in situatia in care nu realizati venituri sau nu beneficiati de ajutor de somaj,aveti dreptul la servicii medicale.
Nu va ingrijorati pentru aceste aspecte,pastrati-va optimismul pentru a invinge boala.
Sanatate va doresc!
VA multumesc tare mult pentru amabilitatea de a-mi raspunde! (si la aceasta ora tarzie!)

Ce inseamna ca este diminuat pachetul de servicii? Nu sunt prea familiarizata cu acesti termeni.
DE unde pot lua o hartie pentru a o duce la spital in acest caz? de la Fortele de Munca?
DE la fostul servici?

DE la spital mi se cer tot timpul adeverinte si trimiteri. daca le spun ca nu am de unde sa le duc, o sa ma trateze gratuit?

Of, as vrea sa nu ma stresez pentru toate acestea, dar nu am cum sa nu o fac. ca eu alerg dupa toate, stau ore intregi la cozi si ma invart ca un titirez pentru o gramada de hartoage, in loc sa-mi vad de sanatate. Asta e sistemul la noi, Asa ne mentin verzi si in forma maxima. :)
Inca o data, va multumesc si va doresc toate cele bune!

Anca
Adica dupa acest interval,cel care nu contribuie la sanatate beneficiaza doar de servicii medicale de urgenta sau daca are o boala cu potential epidemic....
Ati citit pe aici si cum se procedeaza in situatia in care vreti sa deveniti coasigurat.

Dar,fiind vorba de aceasta problema medicala si de faptul ca in scurt timp veti beneficia de ajutorul de somaj,puteti rezolva altfel.
Aveti dreptul de a fi tratata fara plata serviciilor medicale,pana la vindecarea acestei boli.
Pentru aceasta trebuie sa prezentati urmatoarele documente:
-actul de identitate
-adeverinta medicala de la medicul curant
-adeverinta de la finante din care sa rezulte ca nu realizati venituri
-declaratia pe proprie raspundere,prin care precizati ca nu realizati venituri
Aceste lucruri sunt cunoscute mai bine de catre cei care va cer dovezi,spuneti-le ca va cunoasteti drepturile si vor avea alta atitudine.
Rugaminte, as avea nevoie de ajutor, problema noastra e asemanatoare doar ca e ceva mai complicata, sotia e insarcinata in 8 luni, veniturile se realizeaza prin
PFA avocat, CASS -ul nu e platit din urma(si nici nu prea se doreste intrucat se poate obtine ordin judecatoresc in acest sens) din cate stiu avocatii mai cotizeaza si la barou la casa de sanatate...la nastere o sa-i trebuiasca asigurare medicala? nasterea in sine am inteles ca e tratata ca o urgenta si e gratuit dar zilele de spitalizare se platesc?eu daca sunt angajat cu carte de munca i-ar fi zis cineva ca daca obtin o adeverinta de venit ii ajuta la spitalizarea de la nastere...(asta inseamna sa fie coasigurata?dar poate sa fie coasigurata daca realizeaza venit?)...sunt cam multe probleme...va multumesc anticipat in speranta ca voi primi un raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala mariaelena1999 mariaelena1999 Buna ziua, Am 29 de ani si sunt insarcinata.Nu muncesc de vreo 3 ani deci in concluzie nu am asigurare medicala. As vrea sa va intreb daca sunt ... (vezi toată discuția)
Insarcinata fara venituri halide halide buna ziua, sunt insarcinata, nu mai sunt salariata.Am inteles ca femeile insarcinate chiar daca realizeaza sau au realizat venituri din alte surse[b] ( ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni coasigurat Corina271 Corina271 Buna ziua! De curand sotul meu s-a angajat si vreau sa devin coasigurat pentru ca sunt insarcinata si trebuie sa fiu coasigurata pentru a face niste ... (vezi toată discuția)