avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... lntoarcerea pe linie dublu continua
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

lntoarcerea pe linie dublu continua

Buna ziua,

Am primit o amenda pentru intoarcerea pe linie dublu continua si as dori sa stiu valabilitatea si corectitudinea acesteia. Mai jos voi detalia fapta:

La iesirea din resedinta am virat la stanga pe un drum European marcat cu linie dublu continua, la cativa metri era un echipaj al politiei locale, care m-a oprit si m-a amendat conform art.102 al Codului Rutier cu 9 puncte de amenda (9*90=810 lei) si 6 puncte de penalizare. Agentul constatator a fost foarte nepoliticos si in momentul in care eu l-am rugat sa imi explice ce varianta as avea conform codului rutier sa ajung la munca nu a stiut sa imi raspunda si mi-a spus sa ma duc la sectia de politie sa intreb acolo cand platesc amenda.

Mentionez faptul ca pentru a merge la serviciu trebuie sa virez la stanga la iesirea din resedinta. Singura varianta conform legislatiei in vigoare ar fi sa virez la dreapta, mai apoi la 150 m exista un semafor pentru a intra intr-un alt cartier, unde ar trebui sa intorc pe linie continua sau sa ocolesc jumatate de oras (Cluj Napoca) pentru a ajunge la serviciu.

Am cautat in codul rutier in art.102 si nu am gasit nici o mentionare despre intoarcerea pe linia continua, iar 810 lei mi se pare o suma enorma.

Va rog sa imi spuneti daca exista vre-o lege referitoare la iesirea din resedinta si daca exista vre-o sansa ca eu sa castig procesul daca fac o contestatie.
Cel mai recent răspuns: UNHleaSHD , utilizator 23:46, 14 August 2014
Doar "la dreapta" si intoarcere pe la intersectie... altfel nu se poate, daca au trasat linie continua pe acolo.
Si e chiar asa departe intersectia aia? Sau e interzisa intoarcere, virarea la stanga?
Si eu intorc numai in intersectie ca stau pe DNE 5.
In mod normal, intr-o astfel de localitate, lumea "se orienteaza", casca bine ochii si vireaza la stanga pe linia continua, iar politistii, oameni de-ai locului, inteleg si ei contextul si nu dau amenzi pentru acest lucru.

Daca insa "organul" e pus pe amendat, nu ai ce face, trebuie s-o iei la dreapta, sa te intorci pe la intersectie. Asa spune Legea.

Depinde insa si de situatia obiectiva de trafic din zona, daca chiar e aglomerat, se merge cu viteza si e si vreo curba, fara vizibilitate, etc., factori care ar putea genera pericole reale, chiar nu merita "sa faci la stanga" pe acolo.
Daca este linie continua nu se poate trece peste ea decat incalcand legea. Am fost acum 2 luni in concediu in Austria si am intalnit o situatie identica. In locul unde era strada pe care se afla pensiunea in care locuiam, era linie continua si nu puteam vira la stanga pentru a intra pe strada. Toti cei care trebuiau sa intre pe acea strada mai mergeau 500 de metri si in intersectie puteau intoarce fara probleme.
@ LIVIU NISTEA

Aici suntem in Romania. Fiecare intoarce pe unde il taie capul. Toata lumea "se orienteaza". Nu esti orientat, mori.

Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plangere contra p.v.c. a contraventiei depasire coloana vladhone vladhone Dupa ce am citit aici pe forum ce probleme au unii, chiar nu m-ai vroiam sa deschid un alt topic cu problema mea (chiar neinsemnata fata de altele). Dar totusi ... (vezi toată discuția)
Stabilire vinovatie accident Marius198916 Marius198916 In intersecția viilor cu Istrati, venind dinspre Filaret, un autobuz face stânga pe culoarea verde, către eroii revoluției. Din sens opus, sunt doua benzi, ... (vezi toată discuția)
Semn obligatoriu inainte sau la dreapta. doruvil doruvil Buna ziua, Fac apel la dumneavoastra pentru ceea ce mi s-a intamplat de curand. Intamplarea a avut loc in Timisoara. Ieri, 17 Iulie, conduceam pe ... (vezi toată discuția)