1. Daca angajatorul are un barem de penalizari pentru produse cu defecte de calitate nu este un lucru rau si nici ilegal.
2. Fiecare dintre noi trebuie sa raspundem pentru lucrarile si produsele pe care le facem.
3. Serviciul CTC are tocmai acest rol de a depista defectele de calitate si persoanele vinovate.
Chiar daca serviciul CTC are aceasta obligatie, potrivit dispozitiilor Codului Muncii , sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
In CCMN este stipulat faptul ca, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
De acord cu freeelis.
Daca exista reglementari in ROI privind raspunderea pentru defectele produse, este ok.
Incalcarea acestor reglementari insa poate da nastere doar la aplicarea sanctiunilor disciplinare reglementate de lege, sanctiune care se pot da legal cu respectarea procedurii de cerecetare disciplinara prealabila.
Sanctiunile posibile sunt (Codul muncii):
Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
In cazul producerii unor pagube. orice retinere salariala nu se poate face decat in conditiile existentei unei hotarari judecatoresti in acest sens, conform:
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
De aceea zic eu ca angajatorul acela nu procedeaza deloc legal.
De ce nu poate fi considerata si o masura de protectie?..... Nu trebuie sa fim respunsabili pentru greselile noastre?
Nici eu nu conider ilegal acest procedeu.Am mai intalnit , iar daca au un serviciul CTC il au pentru a depista defectele de calitate si persoanele vinovate.
da, da aceea au CTC, de acord, dar pe baza datelor de la CTC pot da sanctiuni, nu pot pur si simplu sa retina bani din salariu.
Sau daca au sistem de normare, pot sa aplice un coefecient de nerespecatre a normei si sa ia in calcul la plata salariului o norma mai mica realizata de omul in cauza, ceea ce e altceva decat retinerea efectiva din salariu a unei sume.