avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere din salariu

Buna ziua,
Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut.
Imi puteti spune care este procedura legala?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: simona.elisa , utilizator 13:10, 21 Ianuarie 2011
Vedeti prevederile Codului muncii
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Art. 271. - (1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Art. 273. - (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
si se face o cercetare prealabila? sau care este procedura?
multumesc frumos
Suma retinerii se stabileste in functie de valoare obiectului deteriorat?
Doamna, retineri de felul acesta nu puteti face decat in urma unui litigiu:
Codul muncii
Articolul 164 - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Regulile expuse de consultatntul anterior se aplica pentru determinarea pagubei, care nu e totuna cu retinerea salariala,
Dvs. puteti determina paguba cum credeti, puteti cere salariatului sa o plateasca de BUNAVOIE, insa daca salariatul nu face plata de bunavoie, NU ii puteti retine din salariu.
Trebuie sa il dati in judecata si sa obtineti o hotarare, pe care o puteti executa apoi.

Cercetarea disciplinara nu-i musai sa aiba legatura cu paguba, pentru ca scopul cercetarii disciplinare este sa sanctioneze angajatul (cu sanctiunile prevazute de codul muncii) pentru abateri disciplinare, adica incalcari cu vinovatie ale obligatiilor, contractului, regulamentului intern.
Daca aveti si astfel de incalcari, puteti sanctiona disci[plinar, insa asta nu va da dreptul sa retineti paguba din salariu (poate doar va ajuta in proces).
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
smeagull, utilizator
Deci nu ii pot retine din salar pentru deteriorarea unei piese( ex) decat daca am o hotarare judecatoreasca, tot ce pot sa fac este sa il sanctionez disciplinar.
Va multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni gestionari ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog sa imi spuneti: - daca 2 salariati au bunuri in gestiune comuna, iar unul din ei a sesizat lipsa unui bun, 1. - se poate face ... (vezi toată discuția)
Recuperare paguba materiala Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a recupera o paguba materiala de la angajati. Este vorba de un debit de 6000 ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie incetare disciplinar rak0770 rak0770 Societatea la care am lucrat ca sofer autoturisme si camionete mi-a incetat contractul disciplinar pe motiv ca am stricat cutia de viteze a masinii de serviciu ... (vezi toată discuția)