avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare decizie incetare disciplinar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare decizie incetare disciplinar

Societatea la care am lucrat ca sofer autoturisme si camionete mi-a incetat contractul disciplinar pe motiv ca am stricat cutia de viteze a masinii de serviciu care era condusa non stop de toti salariatii si cand ma aflam eu la volan cutia de viteze a cedat.
Ma poate ajuta cineva spunandu-mi cum sa procedez ca sa contest decizia, unde si cum?
Multumesc!

Societatea ma pune sa platesc si cutia de viteze
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: rak0770 , utilizator 16:55, 10 Iunie 2014
Cand ati fost concediat erati in perioada de proba?
C.i.m. este pe perioada determinata?
Ati fost convocat la cercetarea disciplinara prealabila incetarii c.i.m.?
Care sunt motivele pentru care vi s-au respins apararile si motivatiile in cadrul convocarii comsiei de disciplina?
Ati luat la cunostinta de regulamentul intern al societatii si aveti cunostinta ca fapta de a produce pagube, in speta prin stricarea unei parti din autoturism, constituie abatere disciplnara?
Respectivul autoturism il aveati in gestiune sau in custodie?

Din ceea ce descrieti fapta se incadreaza mai degraba la art. 254 alin. (2) din codul muncii, mai ales ca toata lumea avea acces la acel autoturism:
- Salariatii nu raspund patrimonial pentru pagubele cauzate de forta majora sau care se incadreaza in riscul normal de serviciu.

Deciza se contesta in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care v-a fost comunicata la Tribunalul de pe raza caruia aveti domiciliul. Daca stati in Bucuresti la Tribunalul Bucuresti - sectia a VIII-a Conflcite de munca si asigurari sociale.



rak0770 a scris:

Societatea ma pune sa platesc si cutia de viteze


Raspundrea patrimoniala:
Art. 254. [raspunderea salariatului]

(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Art. 255. [divizibilitatea raspunderii salariatilor]
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Retinerile din salariu:
Art. 169.

(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

Art. 249. [interzicerea amenzilor disciplinare; unicitatea sancţiunii]

(1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.

...toate din codul muncii.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
CIm era perioada nedeterminata. Eram in preaviz, restrangere de activitate. Am fost convocat si mi s-a dat un chestionar cu intrebari la care sa raspund.
Atunci cand cutia de viteze a cedat colegii mei au spus ca nu am schimbat eu vitezele corespunzator. Eram mai multi in peroada de preaviz si seful de tura i-a amenintat ca daca nu spun ca eu am stricat-o ii da afara pe toti .
Pana la urma care este articolul cu care v-a fost incetat contractul individual de munca?

Din ceea ce relatati sunt foarte multe indicii ca decizia este ilegala.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
|Numai in baza unei expertize tehnice se poate constata daca sunteti vinovat sau nu de stricarea cutiei de viteza.
Ei au dus masina la un service si zic ca au o expertiza. Eu nu am vazut-o. Cum contest eu acum? CIM mi-a fost desfacut conf art 61 "a" Codul Muncii. Disciplinar

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Răspunderea patrimonială a salariatului oleg.cunetchi oleg.cunetchi Buna ziua, Potrivit art. 254 din Codul muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, ... (vezi toată discuția)
Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)