avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Răspunderea patrimonială a salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Răspunderea patrimonială a salariatului

Buna ziua,
Potrivit art. 254 din Codul muncii, salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.
Pentru constatarea vinei salariatului este necesară efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile (deoarece în speța analizată sunt elemente ale unei abateri disciplinare) sau este suficientă descrierea vinovăției în nota de constatare și evaluare a pagubei?
Dacă s-a efectuat cercetarea disciplinară și salariatului i s-a aplicat sancțiunea disciplinară de reducere a salariului de bază - va fi considerată o „pedeapsă dublă pentru aceeași faptă” recuperarea contravalorii pagubei prin încheierea notei de constatare și evaluare a pagubei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 2 Noiembrie 2023
Este suficientă descrierea vinovăției în nota de constatare și evaluare a pagubei.

Răspunderea patrimonială poate coexista cu răspunderea disciplinară când printr-o abatere disciplinară se produc concomitent prejudicii patrimoniale unităţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare platite pt reparatii defecte de calitate ? oti oti buna dimineata care credeti ca este posibilitatea pentru un angajator sa si recupereze pierderile cauzate de defectele de calitate ale produselor executate ... (vezi toată discuția)
Problema morosanucristian morosanucristian lucrez la o firma de curierat si acum cateva zile am pierdut o suma de bani din incasarile facute pe teren...seful de la firma unde prestez eu servicii mia zis ... (vezi toată discuția)