avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare paguba materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare paguba materiala

Buna seara,

Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedeze angajatorul pentru a recupera o paguba materiala de la angajati.
Este vorba de un debit de 6000 ron constand in niste anvelope si jenti auto, care erau depozitate intr-o magazie inchisa cu lacat. De la acea magazie avea lacat un singur salariat , dar acolo intrau toti cei 7 salariati din sectia respectiva. Mentionez ca magazia era langa o sectie de servicii prestari auto.
S-au luat note explicative de la toti salariatii din acea sectie(in nr de 7) si toti au declarat ca nu au vazut si nu stiu nimic despre incident.Drept pentru care administratorul societatii a spus ca prejudiciu se va recupera de la toti 7 in mod egal.
Care este procedura legala de recuperare a prejudiciului.Ce documente trebuie facute ?Cum se face cercetarea disciplinara ?
Va rog ajutati-ma cu un raspuns urgent.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 22:36, 30 Martie 2011
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţ iilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr -o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul n ormelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Art. 271. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea ei.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.

Anuntati organele competente sa ancheteze disparatia si apoi solicitati in instanta recuperarea prejudiciului.
Nu puteti sa-i acuzati de furt numai pentru faptul ca ei aveau acces acolo, trebuie sa aveti dovezi reale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara ghita 2 ghita 2 Cum sa fie sanctionati doi slariati, cand sefu vrea sa le impute suam de 3000 lei, pt nereguli depistate de I.T.M.?Pe raspundere materiala ,sau cu reducerea ... (vezi toată discuția)
Salarizare tiristul tiristul BUNA ZIUA, SUNT CONDUCATOR AUTO LA O SC. CE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA ATAT PE PLAN INTERN CAT SI PE PLAN INTERNATIONAL. IN CONTRACTUL DE MUNCA AM TRECUT ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut. Imi ... (vezi toată discuția)