BUNA ZIUA,
SUNT CONDUCATOR AUTO LA O SC. CE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA ATAT PE PLAN INTERN CAT SI PE PLAN INTERNATIONAL.
IN CONTRACTUL DE MUNCA AM TRECUT SALARUL MINIM PE ECONOMIE.
PLATA SE EXECUTA IN FUNCTIE DE KM EFECTUATI; 10,5 EURO/100 KM.
ARE DREPTUL SC SA PLATEASCA NUMAI KM EFECTUATI IAR SALARUL DE PE CARTEA DE MUNCA SA NU IL ACHITE?
LA CURSELE EFECTUATE PE PLAN EXTERN CHIAR SI ITERN ,ARE DREPTUL SA NU ACORDE DIURNA?
ARE SC DREPTUL SA FACA RETINERI DIN SALAR[IMPUTATII]FARA ADUCEREA LA CUNOSTINTA A MOTIVULUI IMPUTARII?
la salariul trecut in cartea de munca se adauga suma rezultata din km efectuati lunar X 10,5 euro. suma rezultata se impoziteaza si rezulta salariul net. diurna se acorda numai daca intre data plecarii si data sosirii au trecut mai mult de 24 ore. retinerile din salariu se fac conform prevederilor inscrise in Codul Muncii.
In cartea de munca este trecut salariul de incadrare dar sunteti salarizat in acord individual, respectiv la Km efectuati lunar ceea ce va avantajeaza. In cazul unor intreruperi angajatorul are obligati sa va asigure cel putin salariul negociat. Sa nu intelegeti ca veti primi salariul din cartea de munca plus salariul rezultati din Km efectuati.
Referitor la retineri:
Art. 270. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
Art. 271. - (1) Când paguba a fost produsă de mai mulţi salariaţi, cuantumul răspunderii fiecăruia se stabileşte în raport cu măsura în care a contribuit la producerea e i.
(2) Dacă măsura în care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinată, răspunderea fiecăruia se stabileşte proporţional cu salariul său net de la data constatării pagubei şi, atunci când este cazul, şi în funcţie de timpul efectiv lucrat de la ultimul său inventar.
Art. 272. - (1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.
Recuperarea prejudiciului se face in baza unei hotarari judecatoresti.
Aveti dreptul la diurna dar poate in regulamentul firmei este prevazut acoperirea diurnei prin costul salariului platit pe Km.
Raspundere
Ursi
Un angajator mai poate trage la raspundere un fost angajat, pentru o fapta savarsita de acesta in legatura cu natura muncii lui.Mentionez ca angajatul nu mai ... (vezi toată discuția)
Decizia de imputare
bubu.g
Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)