avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... venit din conventie civila in perioada de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

venit din conventie civila in perioada de somaj

As dori sa stiu parerile voastre despre urmatoarea situatie.

Pana cum ceva timp in timp ce primeai indemnizatie de somaj puteai obtine si alte venituri din conventii civile sub o anumita limita.

Dupa noile modificari, o conventie civila (indifernt de valaoare venitului) duce la suspendarea/incetarea indemnizatie?

Prin HG 449/2009 art din Norme s-a modificat astfel:

"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."

forma anterioara a articolului(alin.2) a fost:
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.

Sa inteleg ca daca primesc indemnizatie de somaj si voi incheia o conventie civila de prestari servicii, indiferent de valoarea ei, va inceta acordarea indemnizatie?
Ajofm-eu 'meu' asa spune si inclin sa cred dupa ce am citit acest articol ca asa este.

Multumesc anticipat pentru discutarea acestui subiect. :)
Cel mai recent răspuns: adak , utilizator 13:49, 16 Martie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
am avut o situatie similara si s-a intrerupt plata indemnizatiei .
eu zic sa privesti partea plina a paharului , ai gasit un job =D>.

ps - daca erai din Iasi , te integram in echipa :D
HRS a scris:

eu zic sa privesti partea plina a paharului , ai gasit un job =D>.

ps - daca erai din Iasi , te integram in echipa :D


din pacate e doar o posibilitate de 'job' unde nu prevad un venit prea mare, da cine stie ?

PS-ul imi place cel mai mult, e tare placut sa vezi ca unii te-ar vrea in echipa lor.
:vishenka: Multumesc pentru asta!
Pe de alta parte:
Legea nr.76/2002 prevede:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
d) la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor într-un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
f) dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depăşeşte 12 luni;
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;
h) la data plecării în străinătate a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni;
i) la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
j) în cazul decesului beneficiarului;
k) la expirarea termenelor prevăzute la art. 45 alin. (2), (3) şi (31);@
l) la expirarea termenelor prevăzute la art. 39 alin. (1), respectiv la art. 40 alin. (1);
m) la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada îndeplinirii obligaţiilor militare;
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;@
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;@
e) pe perioada în care este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de până la 12 luni;
f) la data pensionării pentru invaliditate;
g) pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) pe perioada incapacităţii temporare de muncă mai mare de 3 zile datorită accidentelor survenite în perioada cursurilor de calificare, recalificare, perfecţionare sau, după caz, a altor forme de pregătire profesională, în timpul şi din cauza practicii profesionale;
i) pe perioada acordării plăţilor compensatorii, potrivit legii.
Normele aplicarii acestei Legi, prevad:
Art. 24. - (1) Încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj în situaţia prevăzută la art. 44 lit. b) din lege se aplică persoanelor care deţineau autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale anterior datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.
(2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
(3) În cazul persoanelor cărora le-a încetat plata indemnizaţiei de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege şi care încheie un nou contract de asigurare, perioada de cotizare realizată anterior acordării indemnizaţiei de şomaj se ia în calcul la realizarea stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege.
(4) Prevederile art. 44 lit. c) din lege se aplică beneficiarilor indemnizaţiei de şomaj care dobândesc autorizaţia de funcţionare sau certificatul de înmatriculare al unei societăţi comerciale după data înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Avand in vedere prevederile de mai sus, la care motiv de incetare/suspendare consideri ca te gasesti tu in cazul incheierii unei conventii civile de prestari servicii?
Sincer, nu vad unde s-ar incadra, pentru ca 44 b si 44 c este clar ca nu se aplica pentru situatia unei conventii civile.
Dar de fapt ce se intampla cu conventiile civile, pentru ca eu nu mai regasesc de fapt prevederi in lege sau in norme care sa se refere la ele.. :(

Activitatile autorizate sunt definite expres si nu acolo nu mai apare ceva care sa insemne conventie civila decat pentru profesii liberale.
Deci nu mai gasesc nici o reglementare pentru aceasta situatie decat in situatia (orice e posibil) in care se va "considera' ca si aceasta este o forma de incadrare in munca!

Sa fie o scapare care urmeaza sa fie corectata?? Ajofm-ul mi-a recomanadt PFA tocmai pentru ca inca nu stiu cum sa procedeze cu conventiile civile?
Sau imi scapa mie ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Nelamurire legata de ajutorul de somaj CAMELIA D. CAMELIA D. Buna ziua , Momentan nu am un loc de munca si primesc indemnizatie de somaj,si as dori sa-mi spuneti daca in cazul in care as opta pentru un loc de munca ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ContSters81546 ContSters81546 Buna seara, Am si eu o nelamurire si am nevoie de un sfat sa stiu cum sa procedez. In momentul de fata sunt somera, insa as avea posibilitatea sa desfasor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie alexandru2007 alexandru2007 1.Daca sunt in CIC pot presta activitati profesionale in baza unei conventii civile ? Trebuie sa renunt la CIC pentru conventie? Ce spune legea? 2. Somer ... (vezi toată discuția)