avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract prestari servicii

Buna seara,

Am si eu o nelamurire si am nevoie de un sfat sa stiu cum sa procedez.
In momentul de fata sunt somera, insa as avea posibilitatea sa desfasor niste activitati (gen munca la domiciliu) cu contract de prestari servicii sau conventie civila de prestari servicii.
As vrea sa stiu in ce masura imi afecteaza acest gen de contract somajul, mai exact, pot continua sa beneficiez de somaj atata timp cat am si acest contract de conventie civila? Sau automat incheierea acestui contract anuleaza indemnizatia de somaj?

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:12, 25 Iunie 2009
Nu puteti incheia contract de prestari servicii decat daca va inregisrati ca PFA. Odata cu inregistrarea pierdeti ajutorul de somaj.
Ionutz_b a scris:

Nu puteti incheia contract de prestari servicii decat daca va inregisrati ca PFA. Odata cu inregistrarea pierdeti ajutorul de somaj.

?????????:thumbdown:

@Adri45 Pentru informare corecta:
Art.44.- Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;

b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât indemnizaţia de şomaj;

c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât indemnizaţia de şomaj;

Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
nucu$, utilizator
Nucu

Multumesc pentru sprijin!
Acest plafon, egal cu valoarea indicatorului social de referinta (in prezent in valoare de 500 lei), se aplica in aceste cazuri:
Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
Ok, multumesc pentru raspunsuri.
Deci am inteles ca daca veniturile mele lunare din activitati independente nu depasesc veniturile din somaj, as putea sa desfasor aceste activitati.
Ideea era ca as vrea doar sa adaug cate ceva pe langa somaj, dar in nici un caz nu voi castiga mai mult decat somajul.

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj sarar sarar in cazul desfacerii contractului de munca a unui salariat, care sunt literele pt care acesta nu poate obtine ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Angajat si somer stelamudura stelamudura Buna ziua, in cazul in care sunt somera, ma pot angaja cu conventie sau chiar cu carte de munca daca salariul este mai mic decat indemnizatia de somaj fara ca ... (vezi toată discuția)
Activitati lucrative desfasurate pe perioada indemnizatiei de somaj radubogdan radubogdan Sunt somer indemnizat din noiembrie 2010.Pot desfasura o activitate lucrativa cu timp partial pe baza de conventie civila de prestari servicii fara suspendarea ... (vezi toată discuția)