Mi-am depus acetele la asociatia fortelor de munca ca si persoana in cautarea unui loc de munca iar peste doua saptamani s-ar implini 60 de zile de la absolvirea facultatii si ar trebui sa beneficiez de ajutorul de somaj. Intre timp am semnat un contrac civil de prestari servicii cu o firma dar activitatea mea este doar in anumite perioade este un proect based. Intrebarea mea este: As mai putea sa depun dosarul pentru somaj in aceste conditii??? M-ar interesa o parere avizata pentru ca nu as vrea sa fac ceva ilegal. Va multumesc!
Dvs cel mai bine depuneti actele.
Se pae ca pot fi interpretari diferite la AJOFM privin obtinerea de venituri din conventii civile, in jurul articlolulu din lg 76
art 1:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât indicele de referinta, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă
1. Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
2. La ora actuala indicatorul social de referinta este de 500 lei.
3. Puteti sa aveti o conventie civila de prestari servicii dar sa nu obtineti venituri lunare mai mari de 500 lei.
4. Daca incheiati un contract individual de munca, indiferent de salariu, pierdeti indemnizatia de somaj.
tocami pt ca scrie: nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât
activitati autorizate sunt enumerate limitativ in norme (PFA, II, IF)
deci s-ar interpreta asa:
nu realizeaza venituri = adica deloc, din niciun fel de activitate, nici din conventii civile
sau
daca totusi realiz venituri din act. autorizate (dar doar din astfel de activ), atunci sa nu fie peste peste 500 lei.