Sunt in somaj, si as vrea sa stiu daca pot colabora cu o firma de curierat ce se ocupa cu distribuirea pliantelor in cutiile postale pe baza de contract de colaborare,nu contract de munca, ce trebuie sa fac, sa nu pierd somajul?
As vrea sa stiu daca am realizari pe luna, pana la ce suma am dreptul si la somaj si la venituri suplimentare? Veniturile obtinute in urma prestarii acestei activitati sunt foarte mici!!!Afecteaza in vreun fel indemnizatia de somaj?
Am vreo obligatie sa comunic la somaj contractul de colaborare?
Va rog sa ma lamuriti ce drepturi am pe langa somaj, sa mai pot realiza venituri suplimentare.
Va multumesc !!!
1. Din legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
3. La ora actuala indicatorul social de referinta este de 500 lei.
4. Activitatea desfasurata in baza unui contract de prestari servicii este si ea o activitate autorizata de Codul civil. Aveti grija, insa, sa nu incasati mai mult de 500 lei pe luna. Aceste conventii se inregistreaza la Fisc si se afla repede ce suma ati incasat.
5. Este bine sa discutati si la AJOFM si sa le spuneti, sa nu aveti surprize neplacute.
Parerea mea este alta:
legea 76 numeste expres activitatile care sunt activitati autorizate, si anume:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Ca urmare, pentru ca unde legea nu nterzice, nu putem extrapola noi, conventia civila (de colaborare) ca persoana fizica, nu este o activitate autorizata din pct de vedere al legii somajului.
mai departe sunt 2 interpretari:
1- cea de la AJOFM- care spune ca in cazul conventiei civile, tocmai pt ca nu se supune art.44, nu exista o limita de gratie de 500 lei, deci orice venit din conventie va duce la anularea somajului plecand de la premisa din art 5:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
2. conditia de la art 5 este o conditie de stabilire a dreptului de somaj, deci daca realizearea de venituri incepe ulterior stabilirii acestui drept, nu avem nici-un articol prin care sa se reglementeze incetarea somajului in aceasta situtie.
A se vedea art 44 din l;g 76/2002 care reglementeaza cazuriel de incetare a somajului.
Deci situtia fiind interpretabila, exista riscul de a intra in conflict cu AJOFM... dar exista sansa de a castiga acest conflict.