avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract prestari servicii

Buna seara,

Am si eu o nelamurire si am nevoie de un sfat sa stiu cum sa procedez.
In momentul de fata sunt somera, insa as avea posibilitatea sa desfasor niste activitati (gen munca la domiciliu) cu contract de prestari servicii sau conventie civila de prestari servicii.
As vrea sa stiu in ce masura imi afecteaza acest gen de contract somajul, mai exact, pot continua sa beneficiez de somaj atata timp cat am si acest contract de conventie civila? Sau automat incheierea acestui contract anuleaza indemnizatia de somaj?

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:12, 25 Iunie 2009
Cum vad eu problema: in primul rand este vorba de contract de prestari servicii incheiat in baza Codului Civil (Codul Muncii nu mai permite Conventii civile...) prin care persoana presteaza un serviciu (la domiciliu) si primeste niste venituri impozabile (cu retinere la sursa, cf Codului Fiscal), platitorul achita impozitul total sau partial statului. Aceste venituri sunt raportate lunar prin declaratia 102 (daca nu ma insel!). Prestatorul apare dupa CNP ca a primit aceste venituri. Dar legea (de care spuneati anterior) nu prevede vreaun plafon pentru aceste tipuri de venituri, in consecinta duce la pierderea indemnizatiei de somaj.
In aceeasi situatie sunt si pensionarii pe caz de boala sau la cerere daca inregistreaza venituri din prestari servicii. Acestea sunt niste ajutoare pe care statul le ofera la nevoie sau la cerere.
anca55 a scris:

Prestatorul apare dupa CNP ca a primit aceste venituri. Dar legea (de care spuneati anterior) nu prevede vreaun plafon pentru aceste tipuri de venituri, in consecinta duce la pierderea indemnizatiei de somaj.
In aceeasi situatie sunt si pensionarii pe caz de boala sau la cerere daca inregistreaza venituri din prestari servicii. Acestea sunt niste ajutoare pe care statul le ofera la nevoie sau la cerere.


asa ar spuen si cei de AJOFM, dar puetm oare gasi in lege reglemenata acest motiv de incetare a somajului/.
Se pare ca nu, pentru ca lg 76 ofera doar aceste posibilitati:

Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;@
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată;@
d) la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor într-un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
f) dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depăşeşte 12 luni;
g) la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;
h) la data plecării în străinătate a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni;
i) la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
j) în cazul decesului beneficiarului;
k) la expirarea termenelor prevăzute la art. 45 alin. (2) şi (3);
l) la expirarea termenelor prevăzute la art. 39 alin. (1), respectiv la art. 40 alin. (1);
m) la data admiterii într-o formă de învăţământ, în cazul persoanelor asimilate şomerilor, prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi b).@
grace_r:
Legea 76/2002 s-a mai modificat intre timp, la art.44b este vorba tot de indicatorul social de referinta.
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;@
__________
@ - Literele b) şi c) au fost modificate prin art. I pct. 9 din O.U.G. nr. 144/2005.
- Literele b), c) şi k) au fost modificate prin art. I pct. 11 din O.U.G. nr. 126/2008.
da, corect nu am introdus actualizarile, multumesc de corectare.
Noua modificare a normelor mai reglementeaza referitor la activiatti autorizate:

"Art. 6. - Veniturile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal."

3. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj sarar sarar in cazul desfacerii contractului de munca a unui salariat, care sunt literele pt care acesta nu poate obtine ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Angajat si somer stelamudura stelamudura Buna ziua, in cazul in care sunt somera, ma pot angaja cu conventie sau chiar cu carte de munca daca salariul este mai mic decat indemnizatia de somaj fara ca ... (vezi toată discuția)
Activitati lucrative desfasurate pe perioada indemnizatiei de somaj radubogdan radubogdan Sunt somer indemnizat din noiembrie 2010.Pot desfasura o activitate lucrativa cu timp partial pe baza de conventie civila de prestari servicii fara suspendarea ... (vezi toată discuția)