avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... HG nr. 871 / 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

HG nr. 871 / 2013

Conform HG nr. 871 din 14 Noiembrie 2013 –pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicata in Monitorul Oficial nr. 703 din 15.11.2013,
- Începând cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,059 lei/oră.
- Începând cu data de 1 iulie 2014, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună în anul 2014, reprezentând 5,357 lei/oră.
Salariatilor bugetari cu salarii mai mari decat salariul de bază minim brut pe țară, (cei calificati sau cei cu inalta calificare ) li se maresc salariile sau se va ajunge in situatia in care un angajat cu inalta calificare sau unul cu studii superioare va lua un salar echivalent cu salarul unui necalificat ? Mi se pare aberant ca un angajat cu categorie maxima, un inginer,un jurist etc. sa ia acelasi salariu cu femeia de serviciu…
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:31, 8 August 2014
Cine va impiedica sa majorati salariile angajatilor de care vorbiti?
salariul se negociaza.....cine nu este mutumit poate cere o marire....
Nu sunt angajator. Sunt salariat si am pus aceasta intrebare deoarece din 2010, de cate ori s-a marit salariul minim brut pe tara, la ceilalti angajati nu li s-au indexat salariile. S-a ajuns in situatia in care majoritatea angajatilor firmei bugetare, indiferent de nivelul calificarii pe care o au, sa aiba salarul echivalent cu salariul minim brut pe tara. Motivarea angajatorului a fost faptul ca din cauza unor H.G nu se aplica, coeficientii de ierahizare prevazuti in Legea 284 / 2010 . Este legal ? Ce trebiue facut in acest caz ?
Este legal, atata timp cat legea prevede ca coeficientii de ierarhizare prevazuti de Legea 284/2010 nu se aplica .
Legal, inteleg. Am ajus bine! Pentru ce mai facem tot felul de scoli si tot felul de calificari daca sutem platiti intocai ca un necalificat ?

Alte discuții în legătură

Incadrare salar muncitor calificat Danbossu Danbossu Buna seara, sotia mea are liceul economic, calificare lucrator comecial si vechime 25 ani in comert. la ce salariu ar trebui sa fie incadrata? (vezi toată discuția)
Salariu de incadrare XTN89 XTN89 Buna seara. Intrebarea pe care vreau sa v-o adresez este in legatura cu salariul de incadrare al unei ingrijitoare dintr-o scoala. Cam cat ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pe economie 2014 BALOSINRODICA BALOSINRODICA Buna ziua. Va rog sa mi spuneti daca la institutiile publice sporul de vechime este inclus in salariul minim pe economie sau nu. In OG 103/2013 la Art.1. - ... (vezi toată discuția)