avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua ! Lucrez la o firma din luna martie a anului 2010 si sunt insarcinata in aproximativ 4 luni... in urma cu cateva luni firma si-a anuntat retragerea de pe piata romanesca , nu faliment , retragere ..acest lucru avand ca si consecinta concedierea colectiva ...colegii mei au primit si au semnat deja preavizul insa eu nu ma aflam pe lista avocatilor care reprezentau firma !
Cand am intrebat de situatia mea au spus ca eu ma incadrez intr-o alta procedura fiind insarcinata, ca o sa mi se respecte toate drepturile si ca o sa fiu informata in zilele urmatoare ce decizie s-a luat cu privire la mine! De moment nu am primit nici un raspuns la intrebarile mele desi au mai trecut cateva zile de atunci !
Mentionez faptul ca eu am adus la cunostinta firmei faptul ca sunt insarcinata insa nu am primit de la itm nici o instiintare sau de la medicina muncii (asa am citit pe net ca in termen de 10 zile trebuia sa primesc un nr de inregistrare al dosarului sau ceva de genul )
Va rog daca se poate sa imi spuneti la ce ar trebui sa ma astept din partea firmei..colegii mei or sa primeasca salariile compensatorii si actele de somaj cel putin asa li s-a promis...eu ce acte ar trebui sa primesc sa fie ok din punct de vedere legal pentru a putea mai departe sa raman in prenatal si postnatal dupa care sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil...trebuie sa mi se dea si mie actele de somaj si sa raman in somaj pana la implinirea celor 32 de saptamani de sarcina pentru a putea ulterior sa raman in prenatal , postnatal si crestere copil...sau ce ar trebui sa fac..?
Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspunsurile intrebarilor mele !
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 3 Septembrie 2014
1. Daca tot se desfiinteaza firma respectiva trebuie sa va concedieze si pe dvs. impreuna cu ceilalti salariati (chiar daca ati anunta ca sunteti gravida) si veti putea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.
alina_3 a scris:

.....
Mentionez faptul ca eu am adus la cunostinta firmei faptul ca sunt insarcinata insa nu am primit de la itm nici o instiintare sau de la medicina muncii (asa am citit pe net ca in termen de 10 zile trebuia sa primesc un nr de inregistrare al dosarului sau ceva de genul )
Va rog daca se poate sa imi spuneti la ce ar trebui sa ma astept din partea firmei..colegii mei or sa primeasca salariile compensatorii si actele de somaj cel putin asa li s-a promis...eu ce acte ar trebui sa primesc sa fie ok din punct de vedere legal pentru a putea mai departe sa raman in prenatal si postnatal dupa care sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil .......


1. ITM nu are de ce sa va instiinteze pe dvs .
În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către odvs ca sunteti gravida, acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.

Inspectoratul teritorial de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii documentelor, efectuează o verificare a condiţiilor de muncă ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectă prevederile ordonanţei de urgenţă şi ale normelor metodologice. Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatării neîndeplinirii unor măsuri vor fi aplicate sancţiunile prevăzute de lege.

2.In cazul salariatiei gravide , legislatia muncii prevede interzicerea concedierii(art.60 alin.1lit.c C.mun., art.21 din OUG 96/2003) , cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca se va decide concedierea dvs , atunci angajatorul are obligatia sa va elibereze la incetarea raportului de munca:
- decizia de concediere
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- adeverinta de somaj (anexa nr. 26 la Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002).
Va multumesc mult pentru raspunsuri si revin cu inca o intrebare ...eu nu trebuie sa primesc si sa semnez actele de preaviz ca si colegii mei ? o sa primesc direct decizia de concediere ?
Multumesc !
1. Daca ati anuntat angajatorul, in scris, ca sunteti gravida acesta nu va mai poate concedia decat daca este in reorganizare judiciara sau faliment.

2. - In prima dvs. interventie ziceati ca angajatorul a spus ca o sa va instiinteze cum va proceda cu dvs.
- Inseamna ca se intereseaza care este procedura legala si o sa va aduca la cunostinta si dvs.

3. - Oricum daca angajatorul se retrage de pe piata romaneasca veti fi si dvs. concediata la fel ca si ceilalti salariati.
- Luati legatura cu angajatorul sa vedeti daca a rezolvat problema.
alina_3 a scris:

.... ...eu nu trebuie sa primesc si sa semnez actele de preaviz ca si colegii mei ? o sa primesc direct decizia de concediere ?
Multumesc !


In practica cea mai uzitata, mai intai se emite instiintarea de preaviz si apoi decizia de concediere.

Sun unii angajatori care emit decizia de incetare a c.i.m. inainte de intrarea in preaviz . Este o decizie, in opinia mea, ceva mai complexa - cuprinde mai multe aspecte.

Alte discuții în legătură

Ccc - angajator in reorganizare judiciara - somaj szabo_andreadiana szabo_andreadiana Buna ziua Sunt angajata la o societate comerciala de unde din data de 31.03. 2010. am intrat in concediu pt cresterea copilului. Pe data de 01.04. 2012. ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in concediu crestere copil - somaj annesis annesis Buna ziua, Eu sunt in concediu de crestere a copilului, care face 2 ani in 30 aprilie. Acum sunt insarcinata in 2 luni. Firma de la care am intrat in ... (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinata si ccc mihaela2014 mihaela2014 Buna ziua, Sunt angajata din 12.11.2012 si am contract pe perioada determ pana in martie 2014. am ramas insarcinata in luna iunie si ar trebui sa nasc la sf ... (vezi toată discuția)