alina_3 a scris:
.....
Mentionez faptul ca eu am adus la cunostinta firmei faptul ca sunt insarcinata insa nu am primit de la itm nici o instiintare sau de la medicina muncii (asa am citit pe net ca in termen de 10 zile trebuia sa primesc un nr de inregistrare al dosarului sau ceva de genul )
Va rog daca se poate sa imi spuneti la ce ar trebui sa ma astept din partea firmei..colegii mei or sa primeasca salariile compensatorii si actele de somaj cel putin asa li s-a promis...eu ce acte ar trebui sa primesc sa fie ok din punct de vedere legal pentru a putea mai departe sa raman in prenatal si postnatal dupa care sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil .......
1. ITM nu are de ce sa va instiinteze pe dvs .
În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către odvs ca sunteti gravida, acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
Inspectoratul teritorial de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii documentelor, efectuează o verificare a condiţiilor de muncă ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectă prevederile ordonanţei de urgenţă şi ale normelor metodologice.
Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatării neîndeplinirii unor măsuri vor fi aplicate sancţiunile prevăzute de lege.
2.In cazul salariatiei gravide ,
legislatia muncii prevede interzicerea concedierii(art.60 alin.1lit.c C.mun., art.21 din OUG 96/2003) , cu exceptia concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Daca se va decide concedierea dvs , atunci angajatorul are obligatia sa va elibereze la incetarea raportului de munca:
- decizia de concediere
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- adeverinta de somaj (anexa nr. 26 la Normele metodologice de aplicare a Legii 76/2002).