avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incadrare in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incadrare in munca

Se mai poate beneficia de reducerea normei didactice in cazul in care se revine la catedra mai repede cu 1 an si in oras nu exista cresa?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 8 Decembrie 2022
Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale:
Art. 262
...
(4)Norma didactică de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi de evaluare curentă a preşcolarilor şi a elevilor în clasă se reduce cu două ore pe săptămână în cazul cadrelor didactice care au calitatea de mentor.
Asta am inteles, dar ma refeream de reducerea normei daca mama revine mai devreme cu 1 an la atedra. Anul scolar care tocmai a trecut a avut colege care au beneficiat de norma de 14 ore, fara a fi mentor.
Cu scuzele de rigoare, textul art.262 si urm a fost modificat prin OUG 49/2014, si are urmatorul continut:
art.262 din Legea 1/2011
4) Norma didactica de predare-invatare-evaluare prevazuta la alin. (3) lit. c), d) si e) pentru personalul didactic de predare si de instruire practica cu o vechime in invatamant de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, si cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore saptamanal, fara diminuarea salariului, cu incadrarea in bugetul aprobat."
(5) Norma didactica se poate reduce ca urmare a solicitarii cadrului didactic, adresata directorului scolii.
(6) Personalul didactic de predare si de instruire practica, care beneficiaza de reducerea normei didactice, poate avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete, prevazute la alin. (3) lit. c), d) si e).

Prin urmare , la solicitarea cadrului didactic se poate reduce norma didactica.
Revenititi cumva din concediu crestere copil (CCC)?
OUG nr.96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă prevede :
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează
, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Alte discuții în legătură

Degrevare ore de la 18 la 16 ore Gya74 Gya74 Buna ziua, sunt profesor in invatamantul preuniversitar cu o vechime de 25 ani in invatamant pe care ii implinesc la data de 14 octombrie, grad didactic 1. Pot ... (vezi toată discuția)
Bună seara. sunt profesor cu vechime peste 25 de ani, am obținut ... Maleluta Maleluta Bună seara. Sunt profesor cu vechime peste 25 de ani, am obținut gradul didactic I și lucrez într-o școală specială pe funcția de ... (vezi toată discuția)
Statut cadre didactice Mihaiza Mihaiza În Art. 262 Legea 1/2011 Norma didactică Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar este prevazut : Norma didactică Art. 262 (1) ... (vezi toată discuția)