avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionarea divulgarii parolei adresei de email a firmei persoanelor neautorizate

O persoana din cadrul companiei a divulgat parola emailului oficial al firmei unui fost angajat care avea acces la acest email.

Dupa plecarea angajatului parola a fost schimbata insa acesta continua sa acceseze regulat emailul companiei intrucat a fost informat despre noua parola de catre persoana respectiva.
Exista dovezi inregistrate cu IP-ul si locatia de unde a fost accesata adresa de email.

Se poate dispune cercetarea disciplinara a persoanei care a divulgat parola si sanctionarea acesteia inclusiv cu desfacerea contractului de munca avand in vedere ca persoana careia i-a divulgat parola s-a angajat intr-o companie cu acelasi domeniu de activitate avand astfel posibilitatea sa afle informatii despre cereri de oferta, preturi, contracte in derulare inclusiv sa poata modifica parola de acces iar compania sa piarda accesul la toate emailurile primite in decursul anilor?

Care ar fi temeiul legal pentru sanctionare conform codului muncii si care poate fi sanctiunea disciplinara aplicata?

In Regulamentu Intern exista un articol care prevede ca salariatii au "obligatia de a respecta secretul de serviciu si confidentialitate in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in executarea atributiilor de serviciu".

Art. 39. - Cod Muncii
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu;

Poate fi considerata parola un "secret de serviciu"?

Angajatorul poate dispune concedierea in baza art. 61, lit. a) din Codul Muncii?

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;

Poate fi considerata fapta ca fiind o abatere grava avand in vedere eventualele consecinte?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:36, 13 August 2014
Cred ca aceasta e cea mai buna solutie: reclamati accesul neautorizat in mailul firmei la POLITIE iar in urma investigatiilor se vor stabili vinovatii si se vor lua masurile corespunzatoare.
Este vorba despre o infractiune si anume ”violarea corespondentei”. Indiferent daca a obtinut parola prin intermediul unui angajat (ceea ce este greu de probat) sau a folosit un program de spart parole (fapt ce poate fi probat foarte usor), persoana respectiva este pasibila de pedeapsa.
Parola nu o cunosc decat 5 persoane. Persoana care este suspectata de divulgarea parolei a si declarat numele persoanei de la care a aflat parola, cu toate ca toate persoanele au fost atentionate sa nu divulge parola altora inclusiv din cadrul firmei.
Acum chiar daca cunoastem numele persoanei de la care s-a aflat parola, persoana care a aflat-o nu trebuia sa o divulge unei persoanei care nu mai lucreaza in firma.
Asta inseamna incalcarea confidentialitatii informatiilor si a obligatiei de fidelitate fata de angajator. Din acest motiv consider ca a savarsit o abatere grava.
Se poate demonstra relativ usor ca cel care a accesat mailul a aflat parola de la angajatul X deoarece dupa schimbarea parolei persoana respectiva nu a mai putut accesa mailul iar dupa ce a aflat-o pe cea noua mailul a fost accesat imediat.
Se poate verifica desfasuratorul telefoanelor dintre cei doi, am uitat sa mentionez ca mailul a fost accesat din alta tara (non-UE) unde stim cu siguranta ca isi desfasoara in prezent activitatea cel care a plecat din firma.
In principiu parola trebuie sa o cunoasca doar o persoana si aceea configureaza pentru toti accesul.
Este adevarat dar cei carora le-a fost data parola mai lucreaza ptr companie si de acasa sau cind pleaca in delegatii si din aceste motive le-a fost data.

Alte discuții în legătură

Incadrare fapta penala complicitate acces ilegal email cyan cyan Unde poate fi incadrata (temei legal, articol CP) fapta penala de a divulga unei persoane din afara firmei a parolei de acces la adresa de corespondenta ... (vezi toată discuția)
Convocator gigione01 gigione01 Am fost convocat la o cercetare disciplinara prealabila.Pentru acest lucru am primit un convocator care continea data,locul si mai spunea niste numere de ... (vezi toată discuția)
Secret de serviciu divulgarea de catre un salariat a unor informatii ... sissi24 sissi24 SECRET DE SERVICIU Divulgarea de catre un salariat a unor informatii de care a luat cunostinta la locul de munca (retete de fabricatie) reprezinta incalcare ... (vezi toată discuția)