Domnule Tudor Valeriu, din raspunsul dvs. s-ar intelege ca persoana in cauza doreste ambele pensii. Intrebarea este : poate primi pensia de urmas mai avantajoasa, daca renunta la pensia proprie? Va multumesc.
Potrivit Legii nr.263/2010, art.92, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.
In speta, daca cuantumul pensiei de urmas este mai mare decat cuantumul pensiei proprii, atunci beneficiarul poate opta pentru pensia de urmas in locul pensiei proprii.
1. Articoul de lege citat de colegul "freeelis" se refera la sotul supravietuitor ori in cazul de fata este vorba de un copil care beneficiaza de pensie de urmas.
2. In aceasta situatie se aplica urmatoarele prevederi din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii pubice:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
3. Spuneti ce grad de handicap are persoana: grav, accentuat sau mediu (scrie in certificatul de handicap).