avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru persoane cu handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru persoane cu handicap

Buna seara,
As dori sa stiu daca o persoana cu handicap din nastere (retard mintal), in varsta de 47 ani, dar care a lucrat ca muncitor necalificat timp de 18 ani, si e pensionat din 2005 pentru pierderea capacitatii de munca gradul II, orfan de ambii parinti din 2005, are dreptul la pensie de urmas dupa parintii sai.
Va multumesc anticipat pentru promptitudinea raspunsurilor.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
nelly_moise, utilizator
Întâi vreau să vă spun că, pe lângă faptul că e contrar regulamentului, mi se pare deplasat să îi jigniți așa pe ”acești funcționari”. Angajatul de la ghișeu are doar atribuția de a primi documentele. El nu soluționează dosarele pe care le primește.

Angajatul casei de pensii care a soluționat dosarul a procedat legal. Legea nr. 263/2010 nu prevede dreptul, pentru copilul urmaș, de a opta între pensia proprie și pensia de urmaș. Trebuia ca, la data depunerii cererii privind acordarea pensiei de urmaș, vărul dvs. să nu mai fie beneficiar de pensie de invaliditate.

El poate încerca, eventual, să solicite suspendarea plății pensiei și să introducă din nou dosarul la casa de pensii, dar asta înseamnă să stea fără venituri o perioadă. Înainte de a proceda așa, însă, ar trebui să întrebe în scris casa de pensii dacă va primi pensie de urmaș în urma suspendării plății pensiei de invaliditate. Eu nu văd impedimente, dar cei de la pensii ar putea să privească această soluție cu reticență pentru că nu este prevăzută de lege.
’’Legea nr. 263/2010 nu prevede dreptul, pentru copilul urmaș, de a opta între pensia proprie și pensia de urmaș. ‚’’
Unde scrie ca nu prevede? In legea 263/2010 nu scrie nici ca da nici ca nu .
Noi spunem ca se poate opta pentru ca legea nu interzice asa ceva,iar cei de la casa de pensii spun ca nu se poate ca nu prevede legea.Oare e corect asa ceva?
1.
copilul 1 si copilul 2 sunt frati(dar se poate sa nu fie )...

Copilul 1 care are pensie proprie nu poate sa beneficieze de pensie de urmas chiar daca are un grad de invaliditate si se incadreaza in ART.84.lit c)si a).

De parca el e vinovat ca ia murit parintele in timp ce avea pensie proprie .

Dar copilul 2care are acelas grad de invaliditate dar DUPA moartea parintelui poate sa beneficieze de pensie de urmas conform ART.84.lit.c)si a).

Nu cumva se face discriminare intre copiii care au deja pensie si cei care vor avea dupa moartea unui parinte?
Si asta pentru ca se considera ca primul copil 1 poate sa beneficieze de pensie de urmas numai daca legea iar permite sa aibă drept de Optiune .

Repet unde scrie ca nu are voie sau ca are voie la optiune.

Eu am fost la casa de pensii si mi-a spus ca trebuie sa stau pana se termina anul (pentru ca am pe un an)apoi sa stau un an fara si dupa daca ma incadrez intr un grad de invaliditate pot sa beneficiez de pensie de urmas. dar sa dovedesc si ca invaliditatea sa produs inainte de 16 ani.
De ce atata discriminare?Pentru ca m-am imbolnavit inainte sa moara unul dintre parinti?
2.
Sotul are drept de optiune (pentru ca scrie in lege de aceasta data )daca are pensie proprie si indeplineste conditiile pentru pensie de urmas.
Copilul 1 nu are drept de optiune (nu este specificat in lege )chiar daca are drept de pensie proprie si indeplineste conditile pentru pensie de urmas.
Cred ca si aici e neclar.
3.
Cat despre ART 84 .lit.c) si a) in care trebuie sa dovedesti ca invaliditatea sa produs pana la varsta de 16 ani….si aici trebuie sa scriu o carte intrega.

Daca nu esti inca in scoala cand iti moare unul dintre parinti mai bine iti iei adio de la pensia de urmas pentru ca e foarte greu sa o primesti..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat escuco escuco sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez ... (vezi toată discuția)
Pensionare invaliditate mihailaion mihailaion Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea intrebare: Sunt bonlav de polichistoza renala(boala genetica), diabet zaharat tip 2(cu insulina), obezitate, am ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Pensionescu Pensionescu Buna ziua ! Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu intocmirea dosarului de pensionare de invaliditate. Situatia este urmatoarea; Lucrez la o fabrica de ... (vezi toată discuția)