avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz fizic la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz fizic la locul de munca

as dori sa stiu ce masuri legale se pot lua in cazul in care un superior te abuzeaza fizic la locul de munca in sensul in care pune mana pe tine si trage de tine
Daca aveti probe, martori, inregistrari, puteti depune plangere la politie si itm.
Cercetarea unor fapte care pot atrage raspunderea penala - pune mana pe tine si trage de tine - nu intra in competenta ITM-ului.

Daca este vorba despre o discriminare la locul de munca, atunci se poate sesiza Inspectia Muncii.

De asemenea, se poate sesiza conducerea superioara a angajatorului , inclusiv comisia de disciplina a acestuia.
si abuzul psihic cum ii putem dovedi...se poate doar prin marturi?
s as mai dori sa stiu daca se poate face ceva deoarece pe fluturasul de salariu ne apare ora platita cu 8 lei si defapt suntem platiti cu 7,50 lei pe ora
1. Sesizati in scris conducerea superioara a angajatorului pentru a se pune in discutia comisiei de disciplina astfel de fapte
La comisia de disciplina va trebui sa prezentati probe in sprijinul afirmatiei dvs. (documente - scrisori si/ sau martori etc.).

2. Art. 8 alin. 1 din Codul muncii prevede că relaţiile de muncă se bazează pe principiul bunei credinţe, ceea ce înseamnă că toate acţiunile anajatorului trebuie să urmărească îndeplinirea scopului bunei funcţionări a unităţii. În nici un caz, acţiunile conducătorilor nu trebuie să vizeze personalitatea or integritatea morală şi profesională a unui salariat.

3. Potrivit art. 20 din O.G. nr. 137/2000 persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul (cu respectarea confidentialitatii), in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei, avand dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii si restabilirea situatiei anterioare discriminarii. In speta, salariatul are obligatia de a dovedi existenta unor fapte care permit a se presupune existenta unei discriminari directe sau indirecte, iar angajatorului ii revine sarcina de a dovedi ca faptele nu constituie discriminare. Se poate invoca orice mijloc de proba, inclusiv inregistrari audio si video sau date statistice.

4. Art. 11 din Legea nr.202/2002 :
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau ca efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
b) de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acestuia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.

In acest sens, puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si/sau ITM ... de asemenea, va puteti pevala si de art.30 din aceasta lege , si anume :
Art. 30
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentatilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul ori resedinta, respectiv sectia/completul pentru conflicte de mucna si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data savarsirii faptei.
din pacate marea majoritate a angajatilor suntem pe leasing si nu avem nici sindicat si nici reprezentant

Alte discuții în legătură

Hartuire? tabibita tabibita In institutia noastra exista un sef de serviciu administrativ care ne fotografiaza gunoiul, inregistreaza pe ascuns conversatiile cu un reportofon, emite ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihica la locul de munca ioana_d2008 ioana_d2008 Buna seara! Mi s-a ivit de curand o problema la locul de munca actual,in sensul ca noua D-na Director ne hartuieste psihic si moral.A preluat postul de aproape ... (vezi toată discuția)
Hartuire morala la locul de munca Ana_dana Ana_dana Problema mea este ca seful meu ma hartuieste moral la locul de munca. Mai exact, pune presiune pe mine sa ma mut in alt departament, chiar imi aduce la ... (vezi toată discuția)