Un ONG care are angajat consilier juridic, poate asigura consultanta si reprezentare juridica membrilor inscrisi in acel ONG , la solicitarea acestora .
Dupa raspunsul "in Romania merge" nu incercati sa cautati si baza legala, ca s-ar putea s-o gasiti prin codul ...penal.
Legea 51/1995
Art. 26. - (1) Exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la art. 3 de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
NU. Consilierul juridic angajat al ONG-ului nu poate asigura asistenta si reprezentare pentru colegii sai de serviciu.
Poate le poate da sfaturi gratis la o cafea si le poate face cereri in mod "anonim" sau "clandestin", dar nu poate sa semneze acele cereri si nici sa se prezinte cu ei pe la diverse autoritati ca si consilier juridic, reprezentant etc.
Mi-e lene sa caut temeiurile legale, insa ele sunt pe undeva prin legea consilierilor juridici, a avocaturii si prin codul de procedura civila.
Varianta ca o persoana sa fie "ajutata" de altcineva decat de avocat este imputernicirea unei persoane (oricarie ppersoane doriti, nu musai juristul de intreprindere) prin procura notariala sa faca atat cat se poate face din demersurile de reprezentare in fata ... in problema... .
Insa in acest caz nu conteaza ca imputernicitul "procurist" este consilier juridic la firma, putei sa imputeniciti si pe paznicul de la firma, pe mama, pe orice prieten sau vecin. Si in acest caz ONG-ul nu are nici o legatura cu toata treaba, este exclusiv o problema privata intre imputernicit si ce care imputerniceste.
Desigur, imputernicitul cu procura nu are drepturile unui avocat si nici pe cele ale consilierului juridic. El poate avea maxim drepturile pe care le avea cel care i-a dat imputernicirea (uneori nici pe alea in totalitate).
In plus, daca in poveste asta se incaseaza bani sau se practica avocatura clandestina, puteti avea unele probleme ... penale.
Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic prevede foarte clar faptul că o persoană care este consilier juridic asigură apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor în slujba cărora se află (art. 1 din lege).
Potrivit art. 4 din același act normativ, consilierul juridic în activitatea sa asigură consultanţă şi reprezentarea autorităţii sau instituţiei publice în serviciul căreia se află ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă.
Un consilier juridic nu se află în slujba membrilor unui O.N.G. și nu poate să aibă cu aceștia raporturi de muncă. Raportul de muncă al consilierului juridic este cu O.N.G.-ul respectiv, nu cu membrii acestuia.