Buna ziua.
As dorii sa stiu si eu la ce pedeapsa ma pot astepta din urmatoarea poveste:
Am fost chemat de un fost prieten al iubitei mele in scara ei de bloc unde acesta a agresat-o pana am ajuns acolo iar de fata cu mine i-a mai dat o palma ... eu , i-am raspuns cu un pumn in piept dupa care el a incercat sa ma loveasca dar m-am ferit si de acolo a continuat bataia unde el s-a ales cu capul spart in diferite locuri (are certificat medico-legal dar din cate am auzit nu a fost internat , doar ingrijiri medicale).
Problema este urmatoarea ... dupa terminarea incidentului el a chemat politia si salvarea si am rugat-o pe prietena mea sa ramana cu el deoarece eu a trebuit sa ajung acasa fiindca am luat masina tatalui fara sa stie si trebuia sa o duc inapoi ... iar acum el sustine ca l-am lovit cu o rozeta ... tin sa precizez ca la inceperea scandalului am ramas doar eu cu el ... prietena mea fugind in casa.
Se vor face cercetari.
IML poate stabili cu ce a fost lovit si numarul de ingrijiri medicale..
Aveti dreptul de a va angaja avocat cand veti fi chemat la audiere.
In CML vor fi trecute zilele de ingrijiri medicale si o sa se specifice cu aproximatie de la ce provin loviturile, una e lovitura de la un pumn si alta este cu boxul. Apoi se va face si incadrarea faptei in una din infractiunile de mai jos.
Este posibil din cate inteleg din descrierea dvs, sa se retina eventual ca circumstanta atenuanta legala, scuza provocarii.
ART. 193
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Depinde care va fi încadrarea juridică a faptei, va conta și nr. zilelor de îngrijiri medicale.
Nu știu dacă veți putea invoca cu succes scuza provocării, dat fiind faptul că prietena dvs. era agresată, iar acest lucru v-a iritat.
Poate reușiți să vă împăcați, să achitați prejudiciul provocat victimei, ați avea șanse să evitați un proces penal .Asta depinde însă și ce anume va constata medicul legist și cum va fi încadrată fapta.
dar eu nu am nici un fel de scuza ?
nu se ia in calcul ca am fost doar noi doi sau ca i-am luat apararea prietenei mele ? daca el si-a cauzat loviturile alea dupa plecarea mea ? altercatia a avut loc in incinta unei scari la etaj ... se poate sa se fii lovit de bara de la scari , de perete , eu nu am facut decat sa ma feresc de pumnii lui si sa ripostez incercand sa il potolesc ... nu am lovit constant , am lovit dupa fiecare tentativa de lovitura a lui .
Vatamare corporala
unait
Buna ziua, in urma cu cateva zile am fost lovit in fata de un necunoscut,in urma loviturilor primite am fost diagnosticat cu disclocare si fractura de manibula ... (vezi toată discuția)