Sunt invatatoare, insarcinata in saptamana 36 si am contract de munca pana in 31 august, tot pana atunci sunt trecuta in concediu. De la 1 septembrie unde ar trebui sa imi pun prenatalul? ma poate prelua casa de asigurari sau ar trebui sa imi iau un nou post ?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
1. Dvs. aveti contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata care va inceta de dept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
2. In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
A) - Sa intrati in concediu de maternitate inainte de 1 septembrie (cu data de 30 sau 31 august) si, in acest caz, prezentati certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) prin depunerea actelor la Primarie.
B) - Sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat dupa incetarea CIM, daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.