avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare casnica cu un venit din inchirierea unui ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare casnica cu un venit din inchirierea unui imobil

Buna ziua,
Unde ma pot adresa si eu si cum sa procedez in cazul meu
Am ramas fara servici dar nu pot beneficia de somaj
Am un vernit suplimentar din inchirierea unui imobil
Venitul realizat din inchiriere este 1250 lei / luna, venit pentru care platesc impozit si din acest an si sanatatea.
As dori sa fac in asa fel incat sa nu imi afecteze la pensie, sa am continuitate.
Decizia de somaj a fost primita pe 05.08.2014, la ITM figurez cu incetarea contractului de munca din 06.08.2014.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 12 August 2014
Buna ziua,
Singura modalitate, inafara contractului de munca, este aceea de a va asigura separat, individual la casa de pensii unde aveti domiciliul. Veti plati o suma lunar care va reprezenta contributia dvs la bugetul de pensii. Dar aveti mare grija, dupa ce veti semna contractul cu casa de pensii, trebuie sa platiti la zi fiecare contributie, altfel, pentru fiecare zi de intarziere veti plati si penalitati.
Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati 252 lei lunar.

2) - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,50 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale Capverde Capverde Buna ziua, In curand voi tremina somajul. Ma ingrijoreaza ca poate nu-mi gasesc un job imediat.Si atunci intrebarea mea este: - am dreptul ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale si de sanatate pitex pitex As dori sa stiu, dupa perioada de somaj, unde as putea plati asigurarile sociale si de sanatate in continuare, care este suma minima si unde le pot plati. (vezi toată discuția)