avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mediere - incetare proces - schimbarea legilor penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mediere - incetare proces - schimbarea legilor penale

intr un proces penal pt inselaciune si fals daca fac un acord de mediere si se inceteaza procesul pt inselaciune iar pt fals voi fi judecat am sanse sa fiu judecat pe baza vechiului cod penal? (stiind ca legile nu se mixeaza dar dupa incetare pt inselaciune se poate schimba legile)
Cel mai recent răspuns: Marian Bucur , Avocat 11:04, 17 August 2014
pentru fals- veti fi judeccat dupa legea penala mai favorabila, - se raporteaza, in primul rand, la pedeaspa principala- lege penala mai favorabila fiind , in cazul asta, legea veche
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
Marian Bucur, Avocat
ideea este ca dosarul va fi judecat cu noul cod(pt inselaciune,ca sa obtin o incetare) iar dupa aceea pt fals se poate schimba legea (stiind ca legile nu se poate mixa)
nu se mixeaza legile. infractiunea de fals , daca este savarsita pe vechiul cod beneficiaza de dispozitiile favorabile ale vechiului cod, Mixul de legi intervine pentru aceeasi infractiune. Las aici o dispozitie din legea de aplicare - tratamentul sanctionator al pluralitatii de infractiuni se aplica potrivit legii noi atunci cand cel putin una dintre infractiunile din structura infractiuni pedeapsaa fost stabilita potrivit legii vechi, mai favorabila. deci in cazul concursului de infractiuni , cum aveti dvs., o pedeapsa se poate pedepsi potivit legii noi, alta pe legea veche , dar dispozitile concursului se iau din legea noua . (situatia dvs. nu implica concurs)
imi cer scuze , am scris incomplet articolul din legea de punere in aplicare a noului cod penal
ART. 10
Tratamentul sancţionator al pluralităţii de infracţiuni (printre care si concursul de infractiuni) se aplică potrivit legii noi atunci când cel puţin una dintre infracţiunile din structura pluralităţii a fost comisă sub legea nouă, chiar dacă pentru celelalte infracţiuni pedeapsa a fost stabilită potrivit legii vechi, mai favorabilă.
toate faptele au fost savarsite pe legea veche....ceea ce ma intereseaza este faptul ca daca voi fi pedepsit cu legea noua pt inselaciune si in cursul procesului instanta descopera ca am mai fost condamnat anterior (fapte in concurs) si dispune contopirea pedepselor,acesta se poate contopi cu legea veche?

Alte discuții în legătură

Ramas definitiv in urma unei condamnari si se judeca cu privire la alta fapta rosica rosica In martie 2015 a fost inchis pentru furt calificat ,fapta petrecandu se pe noul cod ,ulterior fiind condamnat la 2 ani inchisoare ,insa in 2 feb 2013 s-a urcat ... (vezi toată discuția)
Contopire- legea mai favorabila? ContSters341036 ContSters341036 Buna seara. As vrea sa stiu cum se poate face contopirea in cazul urmator : daca 4 infractiuni sunt facute dupa noul cod penal si 1 infractiune dupa vechiul ... (vezi toată discuția)
Dosar pentru inselaciune Mihaela005 Mihaela005 Buna ziua, o persoana care are dosar in ancheta cu 62 defapte de inselaciune cuprinse din ianuarie 2015 pana in ianuarie 2016, daca recunoaste ca face astfel ... (vezi toată discuția)